Bývalý šéf vojenské tajné služby se stal ředitelem Poštovní tiskárny cenin

Miroslav Krejčík

Miroslav Krejčík Zdroj: Ceska posta

Někdejší šéf Vojenského zpravodajství – generál Miroslav Krejčík – v případě ČSSD vsadil na dobrého koně. Po odchodu z aktivní služby byl nejprve konzultantem Lidového domu, především poslance Jeronýma Tejce, a podnikal v security byznysu. Posléze se stal ředitelem divize informačních a komunikačních technologií České pošty, přestože není vzděláním klasický „ajťák“. Už vloni, když na vlivném postu na poště končil, se spekulovalo o tom, že by se mohl stát šéfem Poštovní tiskárny cenin.

Nějaký čas utekl a předpovídané se stalo skutečností, počátkem září byl Krejčík v tichosti jmenován, stal předsedou představenstva a ředitelem tiskárny.

Generál Miroslav Krejčík Krejčík vystudoval Vysokou vojenskou technickou školu v Liptovském Mikuláši. Deset sloužil let u spojovacího vojska. Následně se stal vojenským zpravodajcem, v letech 2004 až 2007 jim velel.

Spory s ministryní

Krejčík odešel do civilu po sporu s ministryní obrany Vlastou Parkanovou, která reagovala na nařčení Krejčíkova podřízeného Pavla Adama, že tajnou službu zneužívá. Vyjma práce pro sociální demokracii byl Krejčík také členem řídícího výboru Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost.

„Po odchodu z aktivní služby, z důvodu politických, mocenských a možná i jiných handlů tehdejší vládní garnitury, mě zejména moji přátelé nakonec přesvědčili, abych vše co umím a znám „nezahodil do koše“ a nenechal se odradit od dalšího aktivního společenského působení,“ tvrdí Krejčík na svých webových stránkách.

„S odstupem času jim dávám za pravdu. Možnosti řadového občana ovlivňovat stav (nejen) bezpečnostního prostředí sice nejsou příliš velké, ale získané zkušenosti a znalosti využiji ve prospěch nás všech, kterým není lhostejné, v jakém prostředí žijeme,“ pokračuje. Fungující stát a aktivní občanská společnost jsou podle něj zárukou, že „my a naše děti nebudeme muset brát spravedlnost a ochranu našich základních hodnot a práv do vlastních rukou.“

Od počátku září tedy bere tyto atributy do rukou na už zmiňovaném postu ředitele Poštovní tiskárny cenin. Spolu s generálskou výsluhou začíná jednapadesátiletý Krejčík život, o kterém se většině jeho věkových souputníků může jen zdát.

Vysoký stupeň ochrany

Poštovní tiskárna cenin se specializuje na tisk známek a cenin vyžadujících vysoký stupeň ochrany. Jde například o tisk akcií, dluhopisů, šeků, směnek, kolků, vstupenek a stravenek. V Poštovní tiskárně cenin drží 51,03 procenta Česká pošta, necelých 13 procent MEI - Tsjechie en Slowakije Fonds N. V., 9,80 % pak Karel Chmelík, 4,96 % Bohumil Hála a 4,66 % společnost Scuti Investment a.s.

Online deník E15 před časem napsal, že Česká pošta nakoupí od Poštovní tiskárny cenin do konce roku 2019 známky a další ceniny za víc než 150 milionů korun bez DPH. Zakázku bude hradit ze svého rozpočtu. Rámcovou smlouvu schválila vláda. Rámcová smlouva byla předmětem nadlimitní veřejné zakázky, kterou kabinet posuzoval. Předloni poštovní tiskárna vyráběla poštovní ceniny a jiné tiskoviny pro Českou poštu přibližně za 31,2 milionu korun. Dále tiskla pro Slovenskou poštu, Slovinskou poštu, pro Vatikánskou a Portugalskou poštu.