Centrum Prahy se vylidňuje, město se s tím snaží bojovat

Praha (ilustrační foto)

Praha (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

V centru Prahy je díky turistům živo nepřetržitě 24 hodin denně. Při pohledu na počet obyvatel se ale z jádra metropole stává pomalu mrtvé město. Lidé střed města opouštějí a radnici Prahy 1 se nedaří negativní trend zastavit.

Před padesáti lety žilo v samotném středu Prahy 180 tisíc lidí. Dnes jich není ani čtvrtina a trend se letos nezastavil. Od začátku roku do konce září přišla Praha 1 o více než stovku obyvatel. Od roku 1991 to je přes 13 tisíc lidí celkem. Nyní zde žije necelých 30 tisíc. Informoval o tom deník Dnes.

„Když se část města orientuje jednostranně na turismus, stává se z ní disneyland. Fascinující genius loci se pak ztrácí a stává se mrtvým městem,“ varoval kdysi Josef Štulc z Národního památkového ústavu.

Radnice: Máme hodně obyvatel, jen nejsou přihlášení

Radnice namítá, že v Praze 1 žije více lidí. Ti však nemají trvalé bydliště. To má ale praktické negativní dopady. Tito lidé zde neplatí daně z příjmu. Navíc Praha 1 přijde v příštích komunálních volbách o několik míst v zastupitelstvu. Zákon totiž stanovuje maximálně možný počet zastupitelů podle počtu obyvatel. Hranice je přitom právě 30 tisíc.

„Snažíme se prosazovat tři řešení. Nedovolujeme přestavbu bytů na nebyty a naopak podporujeme opačný trend. Navíc se snažíme stavět byty nové,“ říká mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Podobnou zkušeností si prošlo rovněž historické centrum Vídně, kde dnes žije asi 17 tisíc obyvatel. Ještě v 70. letech to byl dvojnásobek. „Lze však říci, že za posledních deset let došlo ke stabilizaci počtu obyvatel centra a vyskytuje se pouze slabá tendence k úbytku,“ tvrdí Andrea Kreppenhoferová z vídeňského magistrátu.

Navíc je podle ní pro 1. městskou část Vídně v plánech výstavby stanovena obytná zóna, jež má zamezit přestavbám bytů v kanceláře. To je přísné a stabilní pravidlo, které Praze zatím v takové míře chybí.

Počet trvale přihlášených obyvatel Prahy 1 (Zdroj: ČSÚ)
199142 590 obyvatel
199538 698 obyvatel
200035 568 obyvatel
200532 552 obyvatel
200631 964 obyvatel
200731 223 obyvatel
200830 641 obyvatel
200930 343 obyvatel
201030 502 obyvatel
201130 048 obyvatel
201229 857 obyvatel
201329 415 obyvatel

Pokusy v zahraničí: Vraťte se do centra, zaplatíme vám

Například v Nizozemsku či USA se snažili trend zvrátit tím, že lidem platili, aby se do centra vrátili.

Radnice Prahy 1 zvolila jinou taktiku. Apeluje na nepřihlášené obyvatele, kterých podle starosty Oldřicha Lomeckého může být do deseti tisíc, aby se na úřadě zaevidovali. Trvalým pobytem získají výhody, jako je třeba parkovací karta či zajištěná školka pro děti.

Nejdřív kanceláře, pak hotely

„Vlnu vylidňování si Praha prožila v 90. letech, kdy byl velký hlad po kancelářích, jež vznikaly z bytů. Když se trh nasytil, přišly na řadu hotely a zase se přestavovalo,“ popisuje praxi makléř Jiří Mládek.

Jenže mezitím se po městě postavily moderní administrativní budovy a o kanceláře v centru přestal být zájem. Pro firmy je najednou život v srdci Prahy drahý a stěhují se jinam. Podle poradenské společnosti DTZ neobsazenost kanceláří v centru dosáhla v dubnu letošního roku 14 procent, což je nejvíce v novodobé historii.

„Je možné, že kvůli odlivu firem se v nejatraktivnějších částech Prahy sníží nájmy a lidé se začnou přirozeně vracet,“ domnívá se Mládek. To je příklad Paříže či Barcelony, kde je bydlení v srdci města prestižním a žádaným artiklem zejména pro mladé a úspěšné lidi.

Hůř jsou na tom jiné západoevropské metropole, které se s odlivem lidí potýkají od 60. a 70. let dvacátého století. A třeba Lisabon či „střed“ Evropské unie Brusel se z toho pořádně nevzpamatovaly dodnes.

Benefity v centru české metropole
Praha 1 nabízí pro přihlášené k trvalému pobytu výhody, jako je třeba kvalita škol a školek (přednostně jsou přijímány děti z Prahy 1, kde s jejich umístěním nemají problém), parkovací karta na modrou zónu, nabídka široké škály volnočasových aktivit, kulturní a sportovní aktivity, které připravuje radnice pro své občany celoročně, a pro seniory pak přednostní nárok na dům s pečovatelskou službou.

Pakul dostal peníze od státu na zaplacení dluhů