Ceny průmyslových výrobců v dubnu zpomalily pokles na 0,3 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Ceny průmyslových výrobců v dubnu zpomalily meziroční pokles na 0,3 procenta z březnových 0,8 procenta. Klesly i ceny v zemědělství a ve službách, naopak ve stavebnictví poprvé po padesáti měsících vzrostly. Ve srovnání s březnem se ceny průmyslových výrobců nezměnily. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Ceny zemědělských výrobců v dubnu zpomalily meziroční pokles na 2,8 procenta. Pokles cen u tržních služeb v podnikatelské sféře zůstal stejně jako v březnu půlprocentní. Ceny stavebních prací po březnové stagnaci byly v dubnu meziročně vyšší o 0,4 procenta.

Ve srovnání s březnem ceny v zemědělství klesly o 0,1 procenta. Ceny tržních služeb se meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta a stavebních prací o desetinu procenta.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele. Ty v dubnu v Česku zpomalily růst na 0,1 procenta z březnových 0,2 procenta.

Zlevnila elektřina a plyn, podražila doprava

Dubnový meziroční pokles cen v průmyslu byl dán zejména zlevněním elektřiny a plynu a snížením cen v těžbě. Zvýšily se ceny dopravních prostředků o 3,9 procenta, ceny v potravinářství a tabákovém průmyslu stouply o půl procenta.

V zemědělství klesly meziročně ceny v rostlinné výrobě o víc než desetinu, v živočišné se zvýšily o téměř osm procent. Skoro o pětinu zlevnily obiloviny, o víc než třetinu vzrostly ceny brambor a o pětinu ceny mléka. Ve službách o 16,3 procenta klesly ceny za telekomunikační služby, zdražily poštovní a finanční služby.

„Z hlediska trhu dnes zveřejněné údaje o vývoji cen nepřekvapily. V nejbližších měsících počítáme s mírným růstem cen průmyslových výrobců a jejich přehoupnutím do kladných hodnot ovšem především kvůli nízké srovnávací základně z minulého roku. Nákladová inflace zatím stále zůstává utlumená. Až se koncem roku meziroční statistika setká se základnou zvýšenou devalvací koruny, můžeme opět vidět záporná čísla,“ okomentoval cenový vývoj hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.