Červíček dobrovolně neodstoupí, Pecina musí dvojvládí na policii řešit sám

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: CTK

Bývalý policejní prezident Petr Lessy se má po roce a čtvrt vrátit do služebního poměru. Stávající šéf policistů Martin Červíček ale nevidí důvod, aby z funkce odstupoval. Vyzval ministra vnitra v demisi Martina Pecinu, aby vzniklé dvojvládí v čele policie řešil zákonnými prostředky, tedy ve správním řízení. Červíček naznačil, že Pecina postupuje proti němu, protože odmítl ministrovy návrhy na personální změny v policii.

„Já jsem ve funkci policejního prezidenta v souladu se zákonem, pravomocným rozhodnutím,“ konstatoval Červíček. Dvojvládí označil za zcela nepřijatelné. „Nikdo z vás jistě nepochybuje o tom, že je absolutní nesmysl, aby policii řídili dva lidé,“ uvedl. Odmítl také spekulace, že by mohl přijmout pozici styčného důstojníka na Slovensku. Podle svých slov se tam nechystá.

Pecina dnes zrušil rozhodnutí svého předchůdce Jana Kubiceho, který propustil Lessyho ze služebního poměru kvůli trestnímu stíhání. Česko tak má aktuálně dva policejní prezidenty. Do doby, než se stav dvojvládí vyřeší, bude Lessy na dovolené, řídit sbor bude Červíček.

Martin Červíček (Zdroj: ČTK)Martin Červíček (Zdroj: ČTK) | CTK„Nikdo z vás jistě nepochybuje o tom, že je absolutní nesmysl, aby policii řídili dva lidé,“ prohlásil úřadující šéf policistů Červíček (na snímku). Sám ale dobrovolně neodstoupí.

„Ministr vnitra vyřešil ožehavý problém kolem předcházejícího policejního prezidenta, nicméně tím nastal jen další problém v policii. Mně samozřejmě v tuto chvíli nezbývá nic jiného, než vyzvat ministra, aby tuto situaci řešil zákonnými prostředky,“ prohlásil Červíček. Chce tak prý předejít situaci, aby v budoucnu nebyla zpochybňována i další rozhodnutí ministra o jmenování policejního prezidenta.

Bohuslav Sobotka (ČSSD): Vláda bez důvěry by neměla dělat zásadní rozhodnutí
„Tato vláda nemá důvěru Poslanecké sněmovny a neměla by provádět žádná zásadní rozhodnutí včetně zásadních rozhodnutí personálního charakteru,“ řekl k dnešnímu rozhodnutí Peciny Sobotka. Připustil, že se jedná o složitý problém a pozůstatek minulé vlády. Ministr by ale podle Sobotky neměl v posledních týdnech svého působení měnit policejního prezidenta. I přes kritiku se chce vláda zabývat mimo jiné těžebními limity.

Pecina: Rozhodnutí ve správním řízení je otázkou několika týdnů

Pecina se nechal slyšet, že očekává Červíčkovo dobrovolné odstoupení z funkce. Vzhledem k tomu, že tento apel Červíček nevyslyšel, bude muset ministr ve správním řízením zkoumat, zda měl být Červíček do funkce ustaven, či nikoliv. Rozhodnutí je podle Peciny otázkou několika týdnů. Červíček poznamenal, že v tomto přezkumném řízení bude mít jako jeho účastník nárok na právní zastoupení a že bude moci použít i jiné argumenty, než o které se opíral doposud.

Červíček také podotkl, že zrušením rozhodnutí o Lessyho propuštění je vytvářen dojem, že Lessy nepřestal být policejním prezidentem. „Já bych chtěl upozornit, že jedna věc je právní fikce a druhá věc je faktický stav. Faktický stav je takový, že v současné době tady existuje pravomocné rozhodnutí o ustanovení policejního prezidenta, a do této doby tady existuje překážka k tomu, aby kdokoli jiný mohl vykonávat tuto pozici,“ prohlásil Červíček.

Komplikovanou situaci kolem obsazení postu policejního prezidenta zažilo Česko naposledy na přelomu let 2010 a 2011. Tlak vládní strany Věci veřejné (VV) na odstoupení tehdejšího šéfa policie Oldřicha Martinů vedl k vážné roztržce s ODS, která hrozila přerůst v pád koaliční vlády. Martinů, jemuž ministr vnitra Radek John (VV) vyčítal neutěšený stav policejního sboru, nakonec rezignoval. V následném výběrovém řízení byl do funkce vybrán právě Lessy. Občanští demokraté sice podmínky výběrového řízení kritizovali, nicméně jmenování Lessyho do funkce nezabránili.

Petr Lessy šéfoval české policii od ledna 2011 do loňského srpna
K policii nastoupil počátkem 90. let, postupně byl vedoucím územního odboru vnější služby policie ve Frýdku-Místku, náměstkem pro uniformovanou policii severomoravské policejní správy a šéfem severomoravské pořádkové policie; policejním prezidentem byl od 24. ledna 2011 do svého odvolání 29. srpna 2012; od prosince 2012 vedl odbor bezpečnostních rizik a prevence kriminality frýdecko-místeckého magistrátu.
Poradní komise ministerstva vnitra vybrala Petra Lessyho na post policejního prezidenta 19. ledna 2011. Podle médií patřil Lessy od počátku mezi favority tehdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV). Johnův nástupce v ministerském křesle Jan Kubice nechal výběrové řízení zpětně prověřit kvůli podezření, že bylo zmanipulované. Prověrka ukázala, že výběr šéfa policejního sboru byl nestandardní; jednalo se ale jen o procesní vady a Lessyho jmenování bylo platné.
Mezi policejním prezidentem Lessym a ministrem vnitra Kubicem vzniklo několik vážných sporů. Kubice policejního prezidenta kritizoval například za údajně nekonstruktivní přístup k návrhům ministerské komise na personální a systémové změny v policii. Kubice rovněž nechal prošetřit, zda Lessy nespáchal trestný čin překročením limitů při udělování odměn svým podřízeným. Případ vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů, která ale nezjistila, že by Lessy spáchal trestný čin. Následky pro Lessyho nemělo ani následné kázeňské řízení.
Loni v srpnu Lessy v rozhovoru pro deník Právo řekl, že ho ministr Kubice vydíral a nutil k odchodu. Kubice se proti tomu ohradil. Lessy následně tvrdil, že jeho výroky byly v médiích vytržené z kontextu.
Loni v červenci se policejní prezident Lessy dostal do sporu také s tehdejším ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Na jednání bezpečnostního výboru Sněmovny Lessy prohlásil, že mu Kalousek telefonoval v souvislosti s vyšetřováním kauzy podezřelého nákupu letounů CASA, v němž figurovala Kalouskova stranická kolegyně Vlasta Parkanová. Lessy tvrdil, že některé ministrovy výroky chápal jako zastrašování vyšetřovatelů. Kalousek se proti tomu ostře ohradil. Krátce poté vydal Lessy veřejné prohlášení, v němž policisty vyzval k odolnosti vůči vlivům „veřejně známých, mocných a vlivných“ lidí. Lessyho výzvu kritizoval tehdejší premiér Petr Nečas: „Pan policejní prezident se musí rozhodnout, zda je policejním prezidentem nezávislého, nestranického a nepolitického sboru, nebo zda nakročil cestou politického aktivisty,“ prohlásil premiér.
Důvodem k jeho odvolání na konci loňského srpna bylo obvinění, že počátkem září 2011 předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka, které měly být předány médiím. Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli tomu Lessyho 29. srpna 2012 obvinila z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby. Ministr Kubice ho ještě týž den zbavil služebního poměru. Letos v říjnu však bylo Lessyho stíhání v této věci pravomocně zastaveno soudem.
Dnes ministr vnitra v demisi Martin Pecina zrušil rozhodnutí svého předchůdce Jana Kubiceho o Lessyho propuštění a Lessy se tak po roce a čtvrt vrací do služebního poměru.