Češi podceňují bezpečnost práce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

V loňském roce strávili Češi více než 2,5 milionu kalendářních dnů pracovní neschopnosti v důsledku pracovních úrazů. Z celkového počtu 51 678 evidovaných případů jich navíc 121 skončilo smrtí. Vyplývá to ze statistiky Státního úřadu inspekce práce (SÚIP).

Ani letos nejsou údaje o pracovních úrazech optimistické. Jen v prvních pěti měsících jich úřad evidoval téměř dvacet tisíc, ve 46 případech lidé zemřeli a v 582 případech bylo zranění vážné.

Nejčastějším zdrojem pracovních úrazů s neschopností delší než tři dny jsou z 35 procent pády osob. Druhé místo obsadila s 33 procenty kategorie „Materiál, břemena a předměty“, kam patří například úrazy v důsledku pádů předmětů nebo poranění ostrými hranami. Třetím nejčastějším zdrojem pracovních úrazů s necelými devíti procenty byla kategorie „Nářadí, náčiní, ručně ovládané strojky a přístroje“.

Na jaké odškodné máte nárok po pracovním úraze

Co je pracovní úraz?

Nejhůř dopadli zaměstnanci ve stavebnictví. Staveniště patří už řadu let mezi nejrizikovější pracoviště, proto ani loňský rok nebyl výjimkou. Hlavní příčinou pracovních úrazů bývá nedodržení bezpečnostních požadavků při práci ve výškách a při manipulaci s těžkými předměty. Vinu ale nenesou vždy jen zaměstnanci.

Často se totiž stává, že zaměstnavatel vybavuje své lidi nedostatečnými ochrannými prostředky nebo bezpečnost práce zcela opomíjí. Češi ovšem takové jednání podceňují. Podle výzkumu Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci označilo bezpečnostní a zdravotní podmínky na pracovišti za důležitý aspekt při hledání práce jen 28 procent Čechů. Ti se tak umístili o osm procent níž, než je evropský průměr.