Češi se připravují na jednom z největších cvičení speciálních sil

Slavnostní vojenská přísaha

Slavnostní vojenská přísaha Zdroj: Euro Martin Siebert

Speciální jednotky z deseti zemí včetně Česka nacvičují od začátku minulého týdne na americké letecké základně v německém Baumholderu a na dalších čtyřech místech spolupráci při speciálních operacích. Dvoutýdenní manévry Jackal Stone 2014 patří k největším svého druhu v Evropě a celkem se do nich zapojilo na 1500 příslušníků pozemních, leteckých i námořních jednotek. Z Česka se účastní 120 vojáků a čtyři vrtulníky Mi-171 Š.

Scénář již osmého ročníku tohoto cvičení se letos až nebezpečně blíží realitě na Středním východě. Fiktivní zemi Freedonii ohrožují teroristické síly. Země se proto obrátí o pomoc na OSN, která souhlasí s vojenskou podporou vládě Freedonie mezinárodními speciálními jednotkami.

„Je to poměrně realistický scénář,“ souhlasil mluvčí Velitelství speciálních sil v Evropě (SOCEUR) Nicholas Sternberg. „Bylo to ale v plánu ještě dříve, než se začaly dít současné věci,“ tvrdí. Manévry tohoto rozsahu se podle něj připravovaly rok.

Začaly minulý týden, kde se účastníci věnovali štábnímu tréninku. Tento týden se koná samotné cvičení, při němž se speciální jednotky zaměřují zejména na noční operace. Kromě Baumholderu na jihozápadě Německa se souběžně koná na dalších třech vojenských základnách v Německu a v nizozemském Den Helderu. Vedle Česka se do něj zapojily Británie, Spojené státy, Nizozemsko, Norsko, Litva, Polsko a Slovinsko. Jedinými účastnickými zeměmi, které nejsou členy NATO, jsou Finsko a Švédsko.

Standardizují operace

„Největší přínos práce se všemi těmito státy je to, že je potřeba sladit standardní operační postupy, abychom zvýšili naši vnitřní operativní schopnost a dělali jsme pokaždé ty správné věci správným způsobem,“ řekl novinářům velitel SOCEUR Gregory Lengyel. Týká se to podle něj třeba řízení operací a jejich kontroly. „Různé země mají různé způsoby, jak to dělají, ale ukazuje se, že čím více operujeme společně, tím více standardizujeme ty postupy,“ doplnil.

Z Česka se cvičení účastní příslušníci 601. skupiny speciálních sil a letecký a pozemní personál ze základny vrtulníkového letectva z Náměště se čtveřicí vrtulníků Mi-171. „Naše vrtulníky se tohoto cvičení účastní vůbec poprvé v rámci nově budované schopnosti jednotky SOAT, kdy jsou vyčleňované pro plnění úkolů speciálních sil,“ přiblížila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

České vrtulníky

V pátek se české vrtulníky předvedly při ukázkách zásahů proti teroristům, kdy na místo dopravily úderné síly. „To, co tato jednotka předvedla, bylo úžasné. České jednotky operují na velmi vysoké úrovni a je pro nás čest s nimi spolupracovat. Můžete být na ně hrdí,“ pochvaloval si český příspěvek pro Jackal Stone 2014 Lengyel, který býval sám letcem speciálních sil.

Toto cvičení se v minulosti konalo například v Chorvatsku, Rumunsku, Maďarsku, Polsku nebo na Ukrajině. Pro letošek organizátoři vybrali Německo, kde je velké množství amerických armádních základen, ačkoli sama hostitelská země se ho neúčastní. A v budoucnu už prý tuto možnost ani mít nebude, protože letošní Jackal Stone je poslední. „Budou jiná mnohonárodní cvičení, ale už ne Jackal Stone,“ konstatovat Sternberg.