Češi vidí cestu z krize optimističtěji než většina Evropanů

Rekonstrukce
dokončena.
Někdejší ikona
socialistických
obchodních domů
pražská Kotva byla včera
slavnostně otevřena po
rozsáhlé rekonstrukci

Rekonstrukce dokončena. Někdejší ikona socialistických obchodních domů pražská Kotva byla včera slavnostně otevřena po rozsáhlé rekonstrukci Zdroj: mediafax

V Evropské unii si sice stále ještě 47 procent obyvatel myslí, že nejhorší dopady krize na trh práce teprve přijdou, ale i tak se podle dat Eurobarometru zvyšuje optimismus Evropanů ohledně vývoje ekonomiky. Zhruba 43 procent se totiž domnívá, že nejhorší dopady už jsou minulostí. Pro srovnání - na podzim si to myslelo o 15 procent lidí méně. Češi jsou pak v tomto směru dokonce osmí největší optimisté z 27členné unie.

V Česku je totiž o tom, že krize už dosáhla svého vrcholu, přesvědčeno zhruba 52 procent občanů. Více už to bylo jen v Nizozemsku, v Belgii, ve Švédsku, na Slovensku, v Rakousku, v Estonsku a v Dánsku, které vévodí díky 68 procentům pomyslnému pořadí.

„Nejnovější průzkum Eurobarometru potvrzuje, že Evropská unie postupně vychází z krize,“ uvedla eurokomisařka Viviane Redingová.

Dosáhly už dopady krize na trh práce svého vrcholu?(modře - ano, červeně - ne, šedě - nevím)

Výzkum - dopady krize na trh práceVýzkum - dopady krize na trh práceZdroj: Eurobarometr

Naopak o tom, že už nejhorší dopady na trh práce pominuly, je přesvědčeno jen 15 procent Portugalců a 19 procent Řeků. Právě Řecko a Portugalsko jsou společně s Irskem třemi státy eurozóny, které kvůli dluhové krizi musely požádat mezinárodní partnery o pomoc. V eurozóně navíc panují velké obavy z dalšího možného rozšíření dluhové krize do velkých zemí bloku, jako je Itálie a Španělsko.