Česká jaderná strategie je zase u ledu, jednání se odkládá na léto

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Vidina ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD), že si Česko bude vyrábět polovinu elektřiny v jaderných elektrárnách, se vzdaluje. Vláda odložila projednávání národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky, který mimo jiné popisuje, jak se budou stavět nové jaderné bloky. Už na konci loňského roku přitom vláda odložila na únor schválení aktualizované Státní energetické koncepce (ASEK), která s jádrem jako hlavním zdrojem elektřiny počítá. Dosud však o ní nejednala.

Ministerstvo průmyslu (MPO) tvrdí, že akční plán byl na jednání vlády zařazen, jen aby ministři věděli, že už je hotový. Teď musí rezort dodělat do konce června analýzu variant pro další těžbu hnědého uhlí. Pak by se vláda měla zabývat ASEK i jadernou strategií.

Není však vyloučeno, že kabinet o těžebních limitech hnědého uhlí nerozhodne, čímž se dál zdrží přijetí ASEK a také zadání pro ČEZ, aby začal připravovat stavbu nových bloků. „Všichni si zjevně uvědomují, že je těžké jadernou strategii profinancovat. Dokud se nepovede najít způsob, jak nové bloky zaplatit, tak se jaderná cesta bude nejspíš odkládat,“ myslí si Jan Ondřich, analytik z poradenské společnosti Candole Partners.

Rozhodnutí o garanci až za několik let

Jaderný akční plán si u MPO a ministerstva financí loni objednal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Počítá se stavbou reaktorů v Dukovanech a Temelíně. Do roku 2019 měl ČEZ vybrat dodavatele bloků. O šest let později měl získat stavební povolení.

Těsně předtím by měla vláda vyhodnotit, zda je nutné, aby stát poskytl firmě ČEZ, popřípadě konsorciu investorů státní garance, které zajistí návratnost investice. „Akční plán by měl být schválený do konce roku. Jinak hrozí, že se nestihne vše připravit pro získání stavebního povolení do roku 2025,“ uvedl mluvčí MPO Miroslav Kynčl.

Bez strategie přejdeme na plyn

Pro ČEZ z akčního plánu přímo plyne, že má začít s přípravou zvláštní firmy, která elektrárny postaví a bude je provozovat. Má do ní například vyčlenit všechna potřebná aktiva v Dukovanech a v Temelíně. „Rozhodování o samotné stavbě přijde až kolem roku 2025. Z tohoto pohledu je času dost,“ míní mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Mládek už několikrát varoval, že bez schválené jaderné strategie bude muset Česko nahradit dosluhující uhelné elektrárny plynovými zdroji. Výsledkem bude vyšší závislost na dovozu zemního plynu, což vláda nechce. „Plynový scénář je ovšem reálný a velkou hrozbu nepředstavuje. Dává přitom větší smysl než výstavba jaderných elektráren,“ dodává Ondřich z Candole Partners.

Jan Mládek: Navrhnu vládě dvě varianty prolomení těžebních limitů