České akvizice v cizině raketově rostou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CEZ

Domácí kapitál měl loni největší zájem o investice v Německu. Následovaly Slovensko a Rumunsko.

Češi loni vyvezli do světa nejvíce investic přinejmenším od roku 2012. Tuzemští hráči podle firmy EY loni hlavně v evropských zemích proinvestovali přes 55 miliard korun, meziročně 2,5krát více. Na zahraniční nákupy českých investorů tak připadla bezmála čtvrtina obratu tuzemského trhu fúzí a akvizic.

„Zatímco v minulých letech směřovaly české investice zejména do středoevropských a východoevropských zemí, jako například do Polska nebo Slovenska, v poslední době sílí zájem o Německo, Francii či Velkou Británii, tedy o nejvyspělejší evropské ekonomiky,“ zdůrazňuje šéf oddělení fúzí a akvizic EY Štěpán Flieger. K nejaktivnějším podle něho patřili velcí energetičtí hráči, jako třeba skupiny ČEZ nebo EPH. „Aktivní byly mnohdy také české rodinné firmy, obecně bude letos trend zájmu o zahraniční nákupy pokračovat,“ dodává Flieger.

Největší počet zahraničních akvizic tak loni mířil do Německa, Češi tam udělali dohromady devět nákupů. Druhým nejoblíbenějším cílem kapitálu bylo se sedmi transakcemi Slovensko. Třetí Rumunsko těžilo především z obří transakce domácí finanční skupiny Penta, která prostřednictvím sítě lékáren Dr. Max koupila za více než 400 milionů dolarů tamní firmu A&D Pharma Holdings.

 

Česko je podle EY tradičním silným hráčem v regionálních akvizicích, od loňského dubna navíc nahrává zahraničním nákupům posilující koruna, která zlevňuje investice v cizině. O šest procent tvrdší měna oproti loňskému roku nabídla vítanou slevu na stále dražších akvizičních trzích. V průměru se za firmy platilo kolem 10,5násobku jejího ročního zisku, akvizice tak vyšly zhruba o tři procenta dráž než v roce 2016.

„Jedním z akvizičních impulzů je i dostatek relativně levných zdrojů financování. Setkáváme se tam se situací, kdy firma naopak řeší, kam volné prostředky umístit. Fúze či akvizice je jednou z možností,“ uvádí řídící partner poradenské firmy PwC Jiří Moser.

Jedničkou regionu je Polsko, Česko obsadilo druhé místo
V regionu střední a jihovýchodní Evropy bylo loni v oblasti akvizic nejaktivnější Polsko s 265 transakcemi za bezmála čtrnáct miliard dolarů. Česko skončilo druhé, třetí místo obsadilo s odstupem Turecko s necelými osmi miliardami dolarů. V regionu se odehrálo 1132 obchodů s hodnotou kolem 51 miliard dolarů. Globální trh fúzí a akvizic loni poklesl o zhruba tři procenta. Připsal si 18,5 tisíce transakcí v hodnotě 3,1 bilionu dolarů. Přes čtyřicet procent obchodů se odehrálo v USA. Globální trh zvolnil i kvůli poklesu čínských akvizic – nákupy Pekingu v USA jen loni klesly zhruba o polovinu.