České domácnosti nejvíc stojí bydlení, celkově výdaje stagnují

Struktura spotřebních vydání domácností v % v roce 2010

Struktura spotřebních vydání domácností v % v roce 2010

Průměrná čistá peněžní vydání českých domácností činila loni na jednu osobu 10 835 korun měsíčně. Meziročně je to o 116 korun (1,1 procenta) více. Prakticky to ale znamená stagnaci výdajů, protože tento nárůst zhruba odpovídá inflaci. Nejvíc jde z rozpočtů domácností na bydlení, následují potraviny a nealkoholické nápoje. Strukturou výdajů se Česko v rámci Evropské unie po Slovinsku nejvíce blíží vyspělým zemím západní Evropy.

Statistici rozdělují spotřebu na nezbytnou a zbytnou. Nezbytné výdaje, tedy útraty za potraviny, nealkoholické nápoje a bydlení, činí 40 procent rozpočtu průměrných českých domácností. Nejvíc je stojí bydlení, pod které spadá i částky za energie, teplo a vodu – celkem tvoří 21 procent výdajů.

Výdaje domácností, které v rámci statistik rodinných účtů zkoumá Český statistický úřad, nezahrnují výdaje na daně a pojištění.

Struktura spotřebních vydání domácností v % v roce 2010Struktura spotřebních vydání domácností v % v roce 2010

Zdroj: ČSÚ

Výdaje domácností na bydlení činily loni 4754 korun měsíčně, zatímco o rok dříve to bylo 4662 korun. Výdaje na potraviny a nealkoholické nápoje pak loni stouply na 4243 korun měsíčně z předloňských 4207 korun. I tady nárůst v podstatě kopíruje cenový vývoj a nejde o reálný nárůst.

Vydání domácností za bydlení (vč. energií) a za potraviny a nealkoholické nápoje v roce 2010Vydání domácností za bydlení (vč. energií) a za potraviny a nealkoholické nápoje v roce 2010

Zdroj: ČSÚ

Podíl nezbytných výdajů na celkové spotřebě se liší podle typu domácností. Nejvíc ukusují z rozpočtu důchodců – 52 procent. U domácností s dětmi dělá tato položka 37 procent. Struktura výdajů se také liší v závislosti na výši příjmů domácností. Desetina domácností s nejnižšími příjmy na nezbytnou spotřebu vydá 46 procent, zatímco u desetiny nejbohatších je to 33 procent.

Struktura spotřebních vydání v % v roce 2010 podle typu domácnostíStruktura spotřebních vydání v % v roce 2010 podle typu domácností

Struktura spotřebních vydání v % v roce 2010 podle výše příjmuStruktura spotřebních vydání v % v roce 2010 podle výše příjmu

Zdroj: ČSÚ

Strukturou výdajů se Česká republika blíží vyspělým evropským zemím. Ve výdajích na potraviny, nápoje a tabák je Česko na 18. místě z 27 zemí Evropské unie s podílem 23,5 procenta na celkových výdajích. Vyspělejší země mají podíl nižší.

Nižší ve srovnání s vyspělými západoevropskými zeměmi má Česko výdaje na zdraví, bytové vybavení a bydlení. Naopak vyšší než většina zemí má Česko podíl ve výdajích za rekreaci a kulturu nebo telekomunikace. Údaje vychází ze statistik z roku 2005, kdy naposledy proběhlo podobné srovnávání.