České zdravotnictví je nejlepší z Visegrádské čtyřky

Sanitka pražské záchranky. Ilustrační foto

Sanitka pražské záchranky. Ilustrační foto Zdroj: David Malík

Ilustrační foto
Nemocnice
Krajská nemocnice Pardubice
4
Fotogalerie

V novém celosvětovém indexu dostupnosti a kvality zdravotnictví dostal český systém stejný počet bodů jako britský. Péče o pacienty s vrozenými srdečními vadami je u nás excelentní.

Nejlepší dostupnou a kvalitní zdravotní péči mají v Andoře, na Islandu a ve Švýcarsku. Uvádí to nové srovnání HAQ Index za rok 2015, publikované v prestižním časopisu Lancet. Vědci zkoumali, kolik lidí v jednotlivých 195 zemích zemře z příčin, které jednoznačně ovlivňuje dobrá a dostupná zdravotní péče.  Srovnávali například počty úmrtí na tetanus, na běžné infekce dýchacích cest, vysoký tlak nebo kolik lidí zemře na cukrovku před 50. rokem věku. Celkem sledovali přes třicet diagnóz.

České zdravotnictví prakticky naplnilo svou pověst „posledního na Západě“ nebo „prvního na Východě“. Dosáhlo indexu 85, stejně jako Velká Británie, Kypr, Katar, Malta či Portugalsko, a umístilo se před Slovenskem, Polskem i Maďarskem. Na plných sto bodů ocenila studie českou péči o vrozené srdeční vady. A také nemoci, na které je očkování – záškrt, černý kašel a tetanus. Nejnižší známky dostalo Česko za péči o nemocné rakovinou varlat (53), Hodgkinovým lymfomem (58) a ischemickou chorobu srdeční (61). 

Ve většině zemí se proti roku 1990 HAQ index zvýšil. Nejvýznamněji v Jižní Koreji, Turecku a v Číně. Pro Velkou Británii a Spojené státy je umístění v žebříčku na 30., respektive 35. místě potvrzením debat o nedostatcích jejich systémů. „Silná ekonomika není garancí dobré zdravotní péče ani skvělé zdravotní technologie,“ poznamenal jeden z autorů studie Christopher Murray z Washingtonské univerzity.

Studii zaplatila nadace Billa a Melindy Gatesových. „Rozdíl mezi místy s nejvyšším a nejnižším HAQ Indexem mezi lety 1990 a 2015 narostl. To naznačuje, že geografické nerovnosti v přístupu ke zdravotní péči a v její kvalitě mohou být na vzestupu,“ uvádí se ve studii.

Nejvyšší hodnoty indexu měly státy západní Evropy, zatímco nejnižších dosáhly země subsaharské Afriky a Oceánie. Index může mít hodnotu do 100, nejlepší výsledky byly přes 90. Naproti tomu na nejnižší příčce žebříčku zůstala Středoafrická republika s indexem 29.

HAQ Index 2015

1. Andora

2. Island

3. Švýcarsko

4. Švédsko

5. Norsko

6. Austrálie

7. Finsko

8. Španělsko

9. Nizozemsko

10. Lucembursko

11. Japonsko

12. Itálie

13. Irsko

14. Rakousko

15. Francie

16. Belgie

17. Kanada

18. Slovinsko

19. Řecko

20. Německo

21. Singapur

22. Nový Zéland

23. Jižní Korea

24. Dánsko

25. Izreal

26. Kypr

27. Katar

28. Malta

29. Česká republika

30. Velká Británie

(...)

Pramen: Lancet