České zpravodajské weby čelily útokům hackerů

Hackeři

Hackeři

Většina velkých českých zpravodajských webů dnes byla pod palbou hackerských útoků. Výpadky dostupnosti měly od dnešního rána, poté se situace uklidnila. Odpoledne však přišla druhá vlna útoků. Na vině byl intenzivní útok typu DDoS, který mířil na všechny zpravodajské weby současně. S výpadky se potýkal i web E15.cz.

Výpadky začaly přibližně kolem deváté hodiny ráno, po poledni ale už to vypadalo, že útočníkům došla energie. Kolem 15. hodiny však přišel další útok. Terčem byly kromě E15.cz, např. iDnes.cz, iHNed.cz, Novinky.cz či Denik.cz. Šéfredaktorka serveru IHNED.cz Lucie Tvarůžková řekla Českému rozhlasu, že v souvislosti s útoky se redakce obrátí na policii. O podání trestního oznámení uvažuje také Seznam.cz, který provozuje server Novinky.cz.

Čeští Anonymous, kteří v minulosti napadli například web ODS či Úřadu vlády, se k útoku nehlásí, nicméně jej schvalují.

„Média, která objektivně neinformují o událostech doma i v zahraničí, si nezaslouží fungovat, protože pak plní pouze funkci hlásné trouby daného režimu. Někoho patrně napadlo trochu kopnout do českého internetového zpravodajství. Snad se novináři vzpamatují a začnou psát o věcech, na kterých skutečně záleží. Třeba o tom, že v Americe bude povoleno využití dronů k bezpečnostním účelům bez jakéhokoliv omezení. Nebo o šmírovacích tendencích EU. Nebo o nepřetržitých atacích Izraele na Palestinu. Nebo o Bahrajnu, kde bylo nošení masky Guye Fawkese postaveno mimo zákon. Témat je hodně, takže novináři - nebuďte konformní, provinční a zbabělí. Jen a pouze novinář, který dělá svou práci, může pomoci šířit podstatné zprávy, které se tak mohou dostat k masám,“ uvedli Anonymous v prohlášení.

Co je útok DDoS?
DDoS útok může provést i jedinec, ale čím více lidí se napadení účastní, tím větší je pravděpodobnost, že budou úspěšní. V tomto případě nejde o situaci, kdy se hacker „vláme“ na server, odkud může například zkopírovat citlivé údaje. Jejich cílem je pouze „zatuhnutí“ stránek, které pak není možné nějakou dobu navštěvovat.

Později ale čeští Anonymous své prohlášení z Facebooku upřesnili. Údajně nejde o stanovisko všech (či většiny) členů, ale pouze o vyjádření jednoho člena:

„Obávám se, že došlo k menšímu pochybení způsobenému nedostatečnou komunikací. Komentář připojený ke sdílenému článku o napadení zpravodajských serverů vyjadřuje názory a postoje jen jednoho jedince z hnutí Anonymous, proto jsme velmi nepřijemně překvapeni tím, že byl citován jako oficiální vyjádření. Uznáváme, že chyba je na naší straně, a tímto se naším příznivcům omlouváme za zmatky a médiím za výhružné varování a kritiku postavenou na velmi špatných a nespravedlivých argumentech,“ zní aktuální stanovisko Anonymous.

Česká pirátská strana se od útoků distancuje. „Nikdo z nás ani z našich příznivců o ničem neví. Netušíme ani, proč by se něco takového mělo dít. Také lidé, kteří sledují zahraniční fóra, nemají žádné informace,“ řekla mluvčí České pirátské strany Dana Kozlová.

Dnešní řádění hackerů na zpravodajských webech je vidět i ve statistikách NIX, které jsou odrazem vytížení českého internetu z hlediska přenosu dat. Ačkoli napadené servery DDoS útokem jsou přetížené, tak toto přetížení se týká pouze požadavků na daný server a datový přenos je v tomto případě zanedbatelný. Odstaví tím ale weby od běžných uživatelů, kteří už běžným brouzdáním stahují obsah webů a objem přenesených dat roste. Jak si můžete všimnout na grafu z uzlu NIX, dnešní vytížení stoupá jen velmi pozvolna v porovnání s předchozím dnem, kterým navíc byla méně vytěžující neděle.

Provozní data ze serveru NIXProvozní data ze serveru NIX | Zive.cz

Samotnému DDoS útoku, který spočívá v zahlcení serveru požadavky, bezesporu mohutně přispívají i samotní návštěvníci, kteří o útoku netuší a usilovně se snaží o znovunačtení stránky ve svém prohlížeči.