Česko částečným úvazkům nepřeje, zůstáváme hluboko pod průměrem EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Poptávka po práci na zkrácený úvazek v Česku sice stoupá, ale nabídka roste podstatně pomaleji. Země v tomto ohledu silně zaostává za Evropou. Průměrný podíl částečných úvazků v Evropské unii dosahuje zhruba dvaceti procent, a v Německu tvoří dokonce více než čtvrtinu všech míst. V tuzemsku se ale pohybuje jen kolem pěti procent.

„Částečný úvazek letos firmy na Jobs.cz nabízely u 5,6 procenta nově obsazovaných stálých pracovních pozic,“ uvedl Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC, která kariérní portál provozuje. Před pěti lety se podíl částečných úvazků pohyboval mezi 3,5 až čtyřmi procenty.

Skutečnost, že Česká republika zůstává hluboko pod průměrem Evropské unie, je podle oblastní manažerky personální agentury Grafton Recruitment Radky Čechové ovlivněn zaběhnutými standardy ve společnosti. „Moderní trendy jako například jobsharing, tedy sdílení jedné pracovní pozice dvěma pracovníky, se u nás etablují pomaleji, a to i v případě zahraničních korporací,“ vysvětlila.

Zájemci o práci přitom možnost zkráceného úvazku vyhledávají. „U pozic, které nabízejí možnost pracovat na částečný úvazek, na Jobs.cz registrujeme o zhruba čtyřicet procent více reakcí zájemců,“ uvedl Dombrovský. Jsou mezi nimi hlavně rodiče s malými dětmi nebo studenti, kteří hledají praxi při studiu. Podle Čechové roste poptávka po zkrácených úvazcích meziročně zhruba o pět procent.

Nabídka ze strany zaměstnavatelů ovšem stoupá o dost pomaleji. A to i přesto, že jim částečné úvazky také přinášejí výhody. „Zkrácené úvazky mohou mít pozitivní dopad na angažovanost těchto zaměstnanců,“ uvedl příklad mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Náročnější jsou podle něj naopak například z organizačního pohledu.