Česko chce na pomoc pracovníkům v OKD využít globalizační fond EU

OKD

OKD Zdroj: CTK

Vláda chce na řešení budoucnosti pracovníků těžební společnosti OKD získat peníze z evropského globalizačního fondu (EGF). Česko by je využilo na podporu propouštěných, jejich rekvalifikace a nalezení nového zaměstnání. Novinářům to dnes po jednání zástupců resortů a odborů řekli ministryně práce Michaela Marksová a ministr průmyslu Jan Mládek (oba ČSSD). Prioritou je podle nich ale zachování co nejvíce pracovních míst v dole.

Společnost New World Resources (NWR), která vlastní OKD, navrhla uzavření dolu Paskov už na konci příštího roku. Za pokračování těžby požaduje údajně čtyři miliardy korun. Vláda i tripartita to odmítly. Druhou variantou byl převod dolu na stát. V OKD a u dodavatelů pracuje podle Mládka na 13 tisíc lidí.

Podle vládních materiálů současně pokračují i jednání s případnými zájemci o „akviziční aktivity“ v OKD, o řízeném úpadku či odprodeji části podniku.

„Pro nás je naprostou prioritou zachovat pracovní místa v dole jako takovém a pokud to nebude možné, tak se maximálně snažit, aby lidé, kteří ještě nemohou do předčasného důchodu, našli zaměstnání jinde,“ uvedla Marksová.

Globalizační fond pro více než 500 propuštěných

Podle Mládka ministerstvo práce požádá o peníze z globalizačního fondu. Marksová řekla, že se fond využívá v případě, když o práci v krátké době přijde víc než 500 lidí. Česko z něj čerpalo zatím jen jednou - na pomoc několika stovkám bývalých pracovníků společnosti Unilever ČR z uzavřené továrny v Nelahozevsi na Mělnicku.

„Jsou to finanční prostředky, které nejdou firmě, ale jdou přímo na podporu propuštěných lidí, na jejich rekvalifikace, na podporu jejich dalšího zaměstnání,“ uvedla Marksová. Ministerstvo průmyslu podle svého šéfa bude rozvíjet nové průmyslové zóny.

„Rádi bychom konečně pohnuli se zónou Nad Barborou, kterou, myslím že z nedorozumění, pan ministr Babiš poněkud blokoval,“ řekl dále Mládek. „V neposlední řadě jsme připraveni na to, aby úřad práce dotoval dopravu, když ta práce bude v jiném regionu,“ doplnila Marksová.

Využití fondu navrhovali už před dvěma lety na tripartitě zástupci zaměstnavatelů. Možnost posuzovala loni v únoru i speciální pracovní komise.

Několik variant scénáře

„Další varianty mohou být různé. Firma může pokračovat dál, nebo s určitými problémy přežije nějaký časový úsek. Třetí variantou je, že firma skončí v insolvenčním řízení. Po dnešním jednání jsem přesvědčen, že státní správa je dobře připravena i na tu nejhorší variantu,“ dodal předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Schůzka vládních představitelů s vedením OKD by se měla uskutečnit ve druhém lednovém týdnu. „To jednání chceme dělat za přítomnosti ministra financí Babiše,“ podotkl Mládek. Setkání ministra průmyslu, ministryně práce se zástupci Moravskoslezského kraje a odborů v Karviné je na programu už tento pátek.

Petr Otava: OKD nepřežijí druhý kvartál příštího roku. Mám o kus zájem