Česko chce poslat do Mali další vojáky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany jedná s francouzskými partnery o posílení českého kontingentu v Mali. Podle předběžných odhadů až o desítky vojáků, doplnil mluvčí rezortu Jan Pejšek. S jejich vysláním do Afriky by musela souhlasit vláda a parlament. Rozhodnuto už je o nasazení průzkumníků.

Češi jsou zapojeni do operace Evropské unie, jejímž úkolem je výcvik malijských jednotek bojujících se stoupenci Islámského státu.
Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je cílem iniciativy uvolnit ruce Francii. „Je možné, že posílíme v boji proti islamistům nikoli v Sýrii, ale v Mali, naším větším vojenským zastoupením. Francie by pak mohla stáhnout své vojáky a použít je například k posílení bezpečnostní situace v Evropě,“ vysvětlil premiér.

V Mali už třetím rokem působí 38 českých vojáků, postupně se střídají po půl roce. Převážná většina chrání velitelství mise EU v hlavním městě Bamaku, čtyři instruktoři školí malijské vojáky. Jádrem kontingentu jsou příslušníci 41. mechanizovaného praporu z Žatce.

Převážná většina českých vojáků v Mali chrání velitelství mise EU v hlavním městě Bamaku, čtyři instruktoři školí malijské vojáky

„Pokud bych si měl vybrat, zda s Čechy, nebo bez nich, tak je má odpověď zcela jednoznačná – s nimi,“ prohlásil velitel výcvikové operace, německý generál Franz Xaver Pfrengle. Vojáky pochválil o víkendu, kdy za nimi přijel náčelník českého generálního štábu Josef Bečvář.

Nelehké úkoly

Pfrengle dodal, že úkoly nejsou lehké. „Vaši muži je zvládají s naprostou profesionalitou. To potvrdili i před měsícem při teroristickém útoku na hotel Radisson Blue, který je vzdálený od sídla velitelství necelý kilometr,“ připomněl masakr s devatenácti obětmi.

O posílení kontingentu jednal v Mali i Bečvář. „V této fázi k tomu nelze uvést nic konkrétního,“ poznamenal. Na sever země, kde se stále bojuje, má v rámci mise OSN už brzy zamířit 25 příslušníků českých speciálních sil. „Jejich vyslání bude probíhat v prvním čtvrtletí příštího roku,“ upřesnil Bečvář.

Pavel Gruber: Válečné konflikty se brutalizují. Útočí se i na lékaře