Česko dokončilo jednání o čerpání peněz z EU. Dostane 594 miliard

Premiér Bohuslav Sobotka s budoucím předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem na summitu v Bruselu

Premiér Bohuslav Sobotka s budoucím předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem na summitu v Bruselu Zdroj: Evropska komise

Česko po třech letech ukončilo vyjednávání s Evropskou komisí o oblastech rozvoje, na které půjdou v příštích letech peníze z evropských fondů. Dohoda o partnerství, což je klíčový dokument pro čerpání evropských fondů, bude schválena v srpnu. Česko může v období 2014 až 2020 z několika evropských fondů získat až na 22 miliard eur, což je zhruba 594 miliard korun.

Finální verzi dohody, která je základním podkladovým dokumentem pro poskytování dotací z evropských fondů do České republiky v následujícím programovém období 2014-2020, dnes schválili úředníci Evropské komise v podobě předložené českou stranou, uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

„Po téměř třech letech práce máme hotový a vzájemně odsouhlasený strategický dokument. Ten umožní České republice investice do infrastruktury, výzkumu a vývoje i životního prostředí, které pomohou zvýšit konkurenceschopnost našich firem a zlepšit kvalitu života,“ uvedl první náměstek ministryně pro místní rozvoj Daniel Braun s tím, že oficiální schválení dohody očekává MMR během srpna. To by bylo o dva měsíce dříve, než se původně předpokládalo.

Vyjednávání přitom nebylo jednoduché. Ještě letos v červnu Evropská komise Česku poslala dopis s 88 připomínkami k navrhovanému využití evropských dotací. Nelíbilo se jí například financování začleňování Romů do společnosti, problémem byla i absence služebního zákona.

Čerpání dotací z EU 2007 - 2013
Z přiděleného rozpočtu v celkové výši 808 miliard korun, který mohla Česká republika v letech 2007–2013 čerpat z operačních programů spolufinancovaných z fondů Evropské unie, se podařilo zazávazkovat necelých 92 procent prostředků v hodnotě 739 miliard korun. Česká republika za rok 2013 navýšila poměr zazávazkování a poměr proplacení přibližně o 10, respektive o 12 procentních bodů, což představuje jeden z nejmenších nárůstů těchto ukazatelů mezi deseti monitorovanými zeměmi střední a východní Evropy.

Zdroj: KPMG

Zatímco věcné části dohody se podařilo postupně vyřešit, některé politické otázky nad rámec fondů EU přetrvaly. Česko se mimo jiné muselo zavázat, že přijme chybějící služební zákon a změní zákon o posuzování vlivu velkých staveb na životní prostředí, takzvaný proces EIA, tak, aby byl v souladu s evropskou legislativou. Tento problém vyřešil slib Česka, že v roce 2015 vstoupí v platnost nový zákon o EIA a stavební zákon, který rozpory vyřeší.

Čerpání dotací EU Českou republikou 2007-2013Čerpání dotací EU Českou republikou 2007-2013 | KPMG

Zdroj: KPMG

Zanesením finálního textu Dohody o partnerství do informačního systému v Bruselu vstoupila Česká republika do formálního schvalovacího procesu Evropské komise. Současně začalo vyjednávání jednotlivých programů, ze kterých budou v příštím programovém období plynout peníze k příjemcům. „První výzvy pro čerpání finančních prostředků z fondů EU očekáváme na začátku příštího roku,“ doplnil Braun.