Česko kupuje od Izraele čtyři baterie pro protivzdušnou obranu za téměř 14 miliard

Systém SPYDER na podvozku Tatra.

Systém SPYDER na podvozku Tatra. Zdroj: Ereshkigal1 (CC BY 3.0)

Systém protivzdušné obrany
Spyder
Spyder
Spyder
Raketový systém krátkého a středního dosahu Spyder
8
Fotogalerie

Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na nákup čtyř baterií systému protivzdušné obrany. Do Česka raketové komplety SPYDER na základě mezivládní dohody dodá za 13,7 miliardy korun izraelská státní společnost Rafael. Smlouvu v úterý podepsali náměstek ministra obrany pro akvizice Lubor Koudelka a za izraelskou stranu generální sekretář izraelského ministerstva obrany Amir Eshel.

Protiletadlový raketový systém krátkého dosahu (SHORAD - Short Range Air Defence) je určen k ochraně měst, jaderných elektráren, letišť, průmyslových center či jiných důležitých objektů. Slouží k detekci i eliminaci letadel, dronů, vrtulníků nebo řízených střel s plochou dráhou letu. Ve výzbroji nahradí sovětský systém KUB.

O podrobnostech zakázky minulý týden informoval vládu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Na dodávkách se budou podle ministerstva obrany asi z 38 procent podílet firmy českého obranného průmyslu.

Obrana původně počítala na základě průzkumu trhu z roku 2016, že za protiletadlový komplet zaplatí asi deset miliard korun, izraelský výrobce nakonec požadoval 15,7 miliardy korun. Podle ministerstva obrany je důvodem zdražení růst cen pokročilých obranných technologií na světovém trhu, růst inflace, ceny surovin i práce nebo přenos některých technologií a know-how přímo do Česka.

Obchod se zbraněmi

Video placeholde
Obchod se zbraněmi • Videohub

Metnar poznamenal, že i vlivem koronavirové pandemie se zvýšily ceny v téměř všech oblastech. Koudelka vzhledem k okolnostem označil navýšení ceny raketových kompletů za „nevýrazné“.

Metnar dnes řekl na tiskové konferenci, že ministerstvo obrany vybíralo z devíti systémů. Česká republika podle něj získává jeden z nejlepších systémů, který minimálně zdesetinásobí účinnost protivzdušné obrany. Ocenil, že se česká armáda zbaví závislosti na sovětském systému KUB ze 70. let minulého století. Dodávky pořizovaných baterií jsou podle něj naplánovány na léta 2024 až 2026.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata řekl, že je s pořizovaným systémem naprosto spokojen. Označil ho za nejmodernější systém, který má potenciál dalšího rozvoje. Umožňuje podle něj propojení s jakýmkoli druhem odpalovacího zařízení používaném v NATO, fungovat může například i s izraelským systémem protivzdušné obrany Iron Dome.

Ministerstvo obrany na svém webu www.army.cz uvedlo, že každá ze čtyř baterií bude obsahovat radar, čtyři odpalovací zařízení, nabíjecí vozidlo a systémy velení a řízení palby. Všechny prvky systému budou na podvozcích Tatra. „Součástí dodávky budou i zařízení k provozu a údržbě systému, včetně náhradních dílů,“ uvedlo ministerstvo.

Hlavním uživatelem bude 25. protiletadlový raketový pluk ve Strakonicích, který nyní využívá protiletadlový raketový komplex 2K12 KUB. Tzv. „tři prsty smrti“ byly do výzbroje československé armády zavedeny v 70. let minulého století. „Tento systém je technicky i morálně zastaralý. Problémy jsou také s municí. Životnost řízených střel byla několikrát prodlužována,“ uvedl náčelník vojska pozemní protivzdušné obrany Jaroslav Daverný. Podle ministerstva může systém armáda používat jenom díky šikovnosti techniků, kteří se o něj starají. Problém je s náhradními díly, protože většina originálních součástek již není k dispozici.

Pořizovaný izraelský systém má podle Daverného větší dálkový i výškový dosah, dokáže tak pokrýt větší část vzdušného prostoru. „Vyznačuje se mnohonásobně vyšším počtem cílových kanálů. V jeden okamžik disponuje větším počtem raket. Samozřejmostí bude propojení do národních informačních systémů a informačních systémů NATO,“ uvedl Daverný. Schopen je ničit letouny, vrtulníky nebo střely s plochou dráhou letu, které se pohybují ve výšce od 25 metrů do 14 kilometrů a ve vzdálenostech 4,4 až 23 kilometrů.

Nesouhlas s nákupem protivzdušných baterií z Izraele dnes vyjádřila asi desítka lidí, kteří před ministerstvem obrany připravili protestní happening. Nelíbí se jim, že obrana smlouvu uzavřela se zemí, která je podle nich kritizována za válečné zločiny.