Česko loni navštívilo 26 milionů cizinců, polovina ale jen na den

Praha turisté (ilustrační foto)

Praha turisté (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nitin Vyas via Flickr

Do České republiky loni přijelo dohromady 25,7 milionu zahraničních návštěvníků. Lákala je levnější koruna a 520 tisíc lůžek. Polovina z turistů ale u nás strávila jeden den. Mezi nimi hrají prim lidé ze sousedních zemí, s výrazným náskokem pak Němci. Naopak do zahraničí vycestovaly loni dvě pětiny dospělých Čechů. Pobyt je tam stál v průměru téměř 11 tisíc korun.

Podle údajů ČSÚ a MMR se v tuzemských hotelech a penzionech ubytovala třetina ze zahraničních návštěvníků, přesně 8,1 milionu, meziročně o 3,5 procenta více.

Mezi „jednodenními turisty“ převládají Němci, kteří tvoří plných 60 procent z nich. S velkým odstupem následují Slováci (15 %) a Rakušané ( 14 %). Naprostá většina z nich míří za nákupy zboží a pohonných hmot do příhraničních měst. Průměrně tu utratí dva tisíce korun za den.

Atraktivitě Česka pomohla i levnější koruna. „Oslabení kurzu koruny vůči euru se projevilo v rostoucím počtu návštěv u turistů ze sousedních zemí, jako je Německo, Slovensko, Polsko či Rakousko,“ potvrdila Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří.

Z turistů, kteří v tuzemsku přespí, jde také nejčastěji o Němce (17 %), následují Rusové (10 %) a Slováci (8 %). Dvě třetiny přijíždění na dovolenou a 15 procent pak na služební cestu. Opakovaně navštěvuje ČR polovina z nich, tři čtvrtiny jezdí nejčastěji do Prahy. Průměrně utratí 2800 korun za den a zůstanou šest dnů.

Rozdíl mezi doma a v zahraničí téměř 10 tisíc

Naopak do zahraničí vyjely loni dvě pětiny dospělých Čechů. „Čech ve věku 15 a více let v průměru strávil 11 nocí mimo své bydliště v ČR a čtyři noci v zahraničí. Naopak téměř 16 procent obyvatel nikam necestovalo, a to zejména ze zdravotních nebo finančních důvodů,“ uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavel Vančura.

Průměrné náklady Čechů na pobyt v tuzemsku jsou celkem 1443 korun, v zahraničí to je 10 790 korun. Velký rozdíl daný mimo jiné tím, že v tuzemsku lidé jezdí na vlastní chaty a chalupy.

V roce 2014 poskytovalo ubytovací služby v Česku 9013 hromadných ubytovacích zařízení, nejvíce jich bylo v Královéhradeckém a v Jihočeském kraji. V převážné většině se jednalo o menší ubytovací zařízení s méně než 50 lůžky.

Více než třetinu z celkového počtu tvořily penziony. Celková lůžková kapacita činila téměř 520 tisíc lůžek, dalších 51 tisíc míst bylo pro stany a karavany.

I mezinárodní turistika loni potvrdila atraktivní trend a dosáhla nového rekordu. Do zahraničí vycestovalo 1,138 miliardy turistů, což představuje oproti předchozímu roku nárůst o 4,7 procenta. Vyplývá to ze zprávy Světové organizace cestovního ruchu při OSN (UNWTO). Letos UNWTO počítá s růstem o tři až čtyři procenta.