Česko má jednatřicátou nejsvobodnější ekonomiku světa, na špici je Hongkong

Výpočet daňového přiznání.

Výpočet daňového přiznání. Zdroj: Anna Vackova

Ekonomicky nejsvobodnější zemí světa zůstává Hongkong, nejméně svobodná je ze 159 hodnocených zemí opět Venezuela. Vyplývá to z indexu ekonomické svobody Economic Feedom of the World Index, který sestavuje kanadský institut Fraser. Česká republika si v letošním žebříčku výrazně polepšila. Posunula se na 31. příčku z loňské 42.

Index se skládá z pěti ukazatelů, které se týkají velikosti státního sektoru, úrovně právního státu, mezinárodního obchodu nebo celkové regulace. Dalším faktorem je měnové prostředí dané země a inflační prostředí.

V první desítce se dále umístily mimo jiné Singapur, Nový Zéland, Švýcarsko, Kanada, Irsko, Spojené arabské emiráty a Austrálie a Británie, které se dělí o desátou příčku. Na dolním konci hodnocení jsou Venezuela, Libye, Argentina a Středoafrická republika.

Česko je v žebříčku ekonomické svobody nejvýš v historii, poskočilo na 26. místo

Z předních ekonomik světa USA obsadily 16. příčku, Německo 30. pozici, Rusko je 102. a Čína 113. Německo je tak jen o jednu příčku nad Českou republikou. Za Českou republikou skončily země jako Belgie, Japonsko, Polsko, Španělsko, Maďarsko a Itálie. Naopak třeba Rumunsko obsadilo 22. pozici. Polepšilo si i Slovensko, a to na 39. pozici z loňské 47.

„Ekonomická svoboda vede k prosperitě a vyšší kvalitě života, zatímco nejníže hodnocené země obvykle tíží represivní režimy, které omezují svobodu a příležitosti pro své občany,“ uvádí se v prohlášení institutu. U zemí, které patří do první čtvrtiny nejbohatších zemí, činí průměrný hrubý domácí produkt na hlavu 41.228 USD (993.300 Kč), zatímco u zemí v poslední čtvrtině jen 5471 USD. Průměrný příjem deseti procent nejchudších lidí v ekonomicky nejsvobodnějších zemích je více než dvojnásobný ve srovnání s celkově průměrným příjmem v nejméně svobodných zemích. Také délka života je u lidí ve svobodných zemích výrazně vyšší.

Index se zveřejňuje od roku 1996. Dnes zveřejněné údaje vycházejí z dat roku 2014. Zpoždění je způsobeno tím, že je nutné počkat na údaje ze 159 zemí světa.