Česko má výhrady k pozemní operaci proti džihádistům

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Pozemní operace proti Islámskému státu je nutná, ale nevyžaduje přímou účast evropských vojáků. Řekl to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání se zástupci českých bezpečnostních složek. „Klíčem pro řešení situace v Sýrii není pozemní operace, ale dohoda mezi Ruskem a Spojenými státy. Klíčem je dohoda mezi zeměmi, které se účastní vídeňského dialogu,“ konstatoval.

Státy osmadvacítky mohou podle jeho soudu poskytovat podpůrné letecké údery, dodávat munici, vysílat experty nebo pomáhat s výcvikem, dodal. Výhrady k akci proti džihádistům má i šéf diplomacie za sociální demokracii Lubomír Zaorálek.
Dřívější zásahy Západu podle něj dopadly tragicky a extremisty jen posílily.

„Mluví se o nutnosti pozemní operace proti IS. Měli bychom si tedy připomenout, že ve čtyřech posledních válkách v Afghánistánu, Iráku, Libyi a Sýrii vždy došlo k zahraniční intervenci,“ připomněl Zaorálek.

Také ministr zahraničí je přesvědčen, že před případným zásahem je bezpodmínečně nutná dohoda velmocí a silných regionálních hráčů, jako je Saúdská Arábie a Írán. Tyto země však reprezentují dvě znepřátelené náboženské skupiny sunnitů a šíitů.

Irák dostane další náboje a granáty
Česko pošle do Iráku deset milionů nábojů do samopalů a pět tisíc ručních granátů. Jde o druhou část daru, který před časem schválil Sobotkův kabinet. Munice bude dnes naložena na letišti v Pardubicích. Přepravu zajistí USA a Velká Británie. První část byla dopravena do Iráku s pomocí kanadských vzdušných sil před rokem. Bylo to osm milionů nábojů do kulometů a pět tisíc střel do pancéřovek RPG7. Hodnota daru činí 41 milionů korun.

Rozdílné zájmy v oblasti mají také Američané a Rusové, dělí je hlavně pohled na syrského prezidenta Bašára Asada. Špičky české armády, policie a výzvědných služeb se přitom shodly, že bezpečnostní opatření v zemi přijatá po teroristických útocích v Paříži zůstanou na stejném stupni.

Týkají se například ostrahy důležitých úřadů či letišť. Po dohodě se Slovenskem bude pouze rozšířen monitoring česko-slovenské hranice.

Na pietním shromáždění k uctění památky studentů, kteří se v roce 1939 stali obětí nacistů, premiér Sobotka prohlásil, že s migrační vlnou přichází do Evropy stín války. „Na strachu našich občanů parazitují populisté a všichni, kdo politicky žijí ze šíření nesnášenlivosti a nenávisti,“ zdůraznil. Řešením uprchlické krize je podle něho větší rozhodnost evropských lídrů a obnovení vnějších hranic Evropské unie.