Česko musí vrátit Bruselu desítky milionů. Za předražené přístroje

ilustrační foto magnetické rezonance

ilustrační foto magnetické rezonance Zdroj: Marek Podhora/E15

Česká republika bude muset za předražené nákupy nemocničních přístrojů vracet Evropské unii 163,4 milionu korun. O vrácení dotací se postará vedení resortu. Právě ministerstvo zdravotnictví totiž podle auditorů ministerstva financí selhalo při nastavování pravidel i při kontrole. Do doby, než auditoři nemocnice zkontrolují, stopla unie čerpání peněz na české zdravotnictví.

Pokyny nemocnicím zaslalo za bývalého ministra Tomáše Julínka a jeho náměstka Marka Šnajdra (oba ODS).

„Audit se týkal i ministerstva zdravotnictví. Právě tam jsme objevili největší problém,“sdělil serveru Aktuálně.cz Lukáš Wagenknecht, první náměstek ministra financí, který měl nemocniční kontroly na starosti. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Jan Štoll nechtěl zjištění komentovat. „Ministerstvo financí nás se závěry auditu doposud neseznámilo,“ řekl.

Ministerstvo financí zkontrolovalo 20 projektů ve 28 nemocnicích. „U třinácti projektů byla identifikována zjištění,“ píše se v dokumentu.

Nejhorší byl Hradec Králové

Nejhůř dopadla Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Přemrštěné ceny dala za přístroje pro traumatologické i onkologické centrum, její pochybení kontroloři vyčíslili na 55,5 milionu korun. Podle bývalého ředitele nemocnice a exministra Leoše Hegera (TOP 09) byl ale dodavatel přístrojů vybrán v regulérní soutěži.

Problematické byly nákupy i v liberecké, jihlavské a novojičínské nemocnici. Sankce se budou platit i za vybavení pro fakultní nemocnice v Ostravě a pražském Motole. Naopak třinecká nemocnice či pražský IKEM dopadly dobře.

Trestní oznámení budou

Wagenknecht už dříve připustil, že audity mohou vyústit v trestní oznámení. „Budeme se soudit,“ řekl šéf pražské Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík (ČSSD).

Audity v českých nemocnicích začaly v červnu. V první fázi se zaměřily na 14 nemocnic. Do kontroly auditoři zahrnuli i sedm fakultních nemocnic a dvě specializované kliniky. Kontrolu si vyžádala Evropská komise. Obávala se, že bylo se sedmi miliardami z dotačního programu IOP naloženo nehospodárně.

Adéla Čabanová: Jak nedělat byznys ve zdravotnictví