Česko narazilo v Bruselu s novým loterijním zákonem

Internetové sázení

Internetové sázení Zdroj: profimedia.cz

Pokus Nečasova kabinetu regulovat internetové sázení provozované ze zahraničí se nelíbí Evropské komisi. Problém je v tom, že podle návrhu zákona o sázkových hrách by musely mít zahraniční on-line firmy v tuzemsku kamennou pobočku. A v případě internetových kurzových sázek by hráči měli povinnost registrovat se ve stálých provozovnách těchto společností. Hlavně tyto dvě podmínky považuje podle informací deníku E15 Brusel za diskriminační.

Nelegální on-line sázení, kde Češi podle odhadů utratí asi deset miliard korun ročně, připravuje stát na daních o stovky milionů.

„V kostce je stanovisko komise takové, že jsou tam překážky vůči unijnímu právu především v otázkách svobody podnikání cizích osob v Česku,“ shodují se zdroje z herní branže i ministerstva financí, které návrh v srpnu schválený vládou vypracovalo. Oficiálně bude výsledek notifikačního procesu, který trval tři měsíce, oznámen 19. listopadu.

Pokud by nyní předloha putovala ze Strakovy akademie do sněmovny a následně do Senátu, Evropská komise by s Českem zahájila řízení o porušení unijního práva. Proto bude muset rezort financí se zástupci komise další měsíc jednat a obhajovat své postoje. V případě, že se mu to nepodaří, bude nucen návrh přepracovat. Ať už to ale dopadne jakkoli, nový zákon začne platit zřejmě až od ledna 2014, tedy s ročním zpožděním proti původním předpokladům. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob k těmto informacím nechtěl uvést podrobnosti, závěry lze prý učinit až příští pondělí.

Pro herní sdružení není postoj EU překvapující. Jejich představitelé považují pokus Nečasova kabinetu o vyřešení podnikání nelegálních provozovatelů on-line hazardu, kteří mají pobočky v cizině a v tuzemsku neplatí žádné daně a odvody, za pozitivní. Předloha je však podle nich polovičatá, protože i když zahraničním společnostem fakticky umožňuje v Česku působit, zároveň jim ponechává překážku v podobě registrace klientů v provozovnách. „To se Bruselu nemohlo líbit,“ řekl výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzového sázení Marek Herman.

„Chronickým problémem české regulace hazardu je, že internetová kasina nedokáže ani povolit a ani zakázat. Svoje služby proto nabízejí například z Malty a státní pokladně tak na daních unikají minimálně stamiliony ročně,“ konstatoval sekretář Unie herního průmyslu UNASO Andrej Čírtek. Navíc podle něj nelze očekávat, že až zákon začne platit, zahraniční firmy začnou v tuzemsku zakládat pobočky.

Zdá se, že ve finále to může dopadnou úplně opačně. Některé české společnosti totiž nevylučují, že se přestěhují, protože zatímco na Maltě se odvádí pětiprocentní daň, v Česku je to plných 20 procent. „Přitom tady fungujeme dvě desítky let, dáváme zaměstnání stovkám lidí, přispíváme do státního rozpočtu,“ poznamenal nedávno v rozhovoru s deníkem E15 šéf Fortuny Entertainment Group Wilf Walsh.