Česko podepsalo s Německem dohodu o strategickém dialogu

Lubomír Zaorálek, Frank-Walter Steinmeier

Lubomír Zaorálek, Frank-Walter Steinmeier Zdroj: ctk

Novou kapitolu vztahů mezi Českem a Německem podle svých slov otevřeli ministři zahraničí Lubomír Zaorálek a Frank-Walter Steinmeier, když v Berlíně podepsali deklaraci o česko-německém strategickém dialogu. Na jejím základě chtějí oba státy prohloubit spolupráci v devíti oblastech, jako je evropská a zahraniční politika, věda, výzkum a vzdělávání, energetika, doprava nebo boj proti drogám. Šéfové diplomacií přitom věří, že dohoda nezůstane jenom na papíře, ale promění se v konkrétní kroky.

Deklarace navazuje na smlouvu o dobrém sousedství mezi Československem a Německem z roku 1992 a na česko-německou deklaraci podepsanou o pět let později. V rámci nového strategického dialogu chtějí Praha a Berlín intenzivně spolupracovat také v kultuře, v bezpečnosti a obranné politice, v zemědělství a ve zdravotnictví.

„Nechceme podepisovat dokumenty, které zůstanou jen na papíře, ale chceme, aby vedly ke skutečným krokům v budoucí práci,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání Steinmeier. Se Zaorálkem se dohodl, že se budou scházet jednou ročně, aby tuto novou formu spolupráce vyhodnotili.

Častější setkání šéfů diplomacie

„Dokument o strategickém dialogu by měl rámovat další kapitolu česko-německých vztahů,“ doplnil německého kolegu Zaorálek. Stejně jako Steinmeier přitom současné vztahy mezi oběma zeměmi označil za vynikající.

„Česko-německá deklarace to nebyl jenom papír. To by dokument, který sehrál svou roli. Ale dnes jsme jinde a je důležité udělat další kroky,“ soudí český ministr. „Tento dokument odpovídá situaci, ve které se nacházíme. On odpovídá tomu, čemu dnes Evropa čelí a s čím se musí vypořádat,“ dodal.

Lubomír Zaorálek, Frank-Walter SteinmeierLubomír Zaorálek, Frank-Walter Steinmeier|ctkLubomír Zaorálek a Frank-Walter Steinmeier s podepsanými dokumenty

Součástí debaty o zahraniční politice má být i diskuze o lidských právech. „Je pozoruhodné, jak Německo jako stát, který dokáže obhajovat své ekonomické zájmy, dokáže zároveň prosazovat politiku lidských práv. V tom je Německo zajímavý příklad něčeho, co není vůbec běžné,“ poznamenal k tomu Zaorálek. Česká zahraniční politika pod jeho vedením čelila v minulosti kritice kvůli údajné rezignaci právě na obhajobu lidských práv.

Česko-německá deklarace to nebyl jenom papír. To by dokument, který sehrál svou roli. Ale dnes jsme jinde a je důležité udělat další kroky

Jaký přínos bude mít prohloubení spolupráce s Německem, největším obchodním partnerem Česka, na vzájemné ekonomické vztahy, Zaorálek vyčíslit nedokázal. „Pokud do toho ale nebudeme investovat, tak můžeme jednou zjistit, že nejsme na tom vzestupu, který máme dnes,“ varoval.

Strategický dialog už Česko vede se Spojenými státy, s nimiž se schází k projednání aktuálních témat jednou ročně. V případě Německa budou tato setkání podle ředitele politického kabinetu českého ministra zahraničí Petra Druláka mnohem častější.

Kromě Německa a Spojených států udržuje Česko nadstandardní partnerství ještě s Francií. Se slovenskou, polskou a izraelskou vládou se český kabinet dokonce schází ke společným zasedáním.

Steinmeier se Zaorálkem jednali také o situaci v Řecku před nedělním referendem, o vývoji na Ukrajině a o migrační krizi v EU. „Musíme najít rozumné řešení a zasadit se o to, aby v Evropě nevznikl odmítavý postoj (k uprchlíkům), který neodpovídá našim evropským hodnotám a jen by znamenal, že ve Středozemním moři budou umírat lidé,“ uvedl Steinmeier. Jeho země patřila k zastáncům povinných kvót na přerozdělování migrantů v EU, které ale část členských zemí včetně Česka odmítla. Unijní země by si nyní měly 40 tisíc azylantů z Eritreje a Sýrii rozdělit dobrovolně.