Česko pošle do Jordánska polní nemocnici, řekl Zeman. Armáda o tom neví

Nemocnice Lékařů bez hranic v Gaze ilustrční foto

Nemocnice Lékařů bez hranic v Gaze ilustrční foto Zdroj: Valerie Babize

Česká republika pošle podle prezidenta Miloše Zemana do Jordánska polní nemocnici, aby tam pomáhala běžencům v uprchlických táborech. Prý se na tom v úterý na Hradě dohodli ústavní činitelé, Zeman to nyní oznámil při návštěvě hradeckého kraje. Armáda ale reagovala tvrzením, že o záměru vyslat do Jordánska nemocnici nic neví. Podle premiéra Bohuslava Sobotky česká strana musí ještě prověřit, jestli má Jordánsko o takovou pomoc vůbec zájem.

„Na základě jednomyslné dohody ústavních činitelů ze včerejška (úterý) chci sdělit, že vám z kraje zřejmě odebéřu polní nemocnici, kterou pošleme do Jordánska, aby tam pomáhala v uprchlických táborech,“ řekl Zeman.

„Jordánsko je stabilní stát, kde je 600 tisíc uprchlíků, takže praská ve švech. Naše velmi známá a všude oceňovaná polní nemocnice, která je zatím umístěná právě v Královéhradeckém kraji, může v Jordánsku prokázat platné služby,“ řekl Zeman. Česká republika nasadila polní nemocnici naposledy v letech 2007 a 2008 v Afghánistánu, od té doby v zemi působí deset až 15 členů polních chirurgických týmů.

Mluvčí generálního štábu Jana Růžičková nicméně upozornila, že schválený mandát na roky 2015 až 2016 s nasazením polní nemocnice nepočítá.

Podle premiéra Sobotky, který byl setkání k zahraniční politice na Hradě také přítomen, účastníci pověřili ministra obrany Martina Stropnického, aby prověřil, zda má Jordánsko o českou polní nemocnici zájem a posoudil náklady na její vyslání. „K tomuto tématu se pak vrátíme na jednání vlády a na příští koordinační schůzce ústavních činitelů,“ upřesnil premiér.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) k problému řekl, že vyslání nemocnice do Jordánska je jednou z alternativ.

Záleží na Jordánsku

„My jsme to diskutovali jako jednu z alternativ,“ doplnil pro ČTK šéf Sněmovny Jan Hamáček, který byl dalším účastníkem úterního jednání na Hradě. Primárně záleží na tom, zda o českou polní nemocnici projeví zájem Jordánsko. Pokud se tak stane, bude se podle něj o této záležitosti dál jednat. Rozhodnout o vyslání polní nemocnice musí vláda a Parlament.

Cílem první koordinační schůzky ústavních činitelů na Hradě bylo, aby se představitelé Česka vyjadřovali k důležitým zahraničněpolitickým tématům jednotně, což se doposud ne vždy dařilo. Zeman Jordánsko minulý týden navštívil.

Pomoc v přirozeném prostředí

Prezident připomněl, že je proti umísťování uprchlíků v České republice. „Jsem proto, aby se uprchlíkům pomáhalo tam, kde je jejich přirozené kulturní prostředí, ať už ve vlastní nebo sousední stabilní zemi,“ řekl Zeman. Prezident 6. a 7. polní nemocnici, která v Hradci Králové sídlí od roku 2010, navštíví dnes odpoledne. Bez účasti médií se tam také setká s veliteli a vojáky.

Polní nemocnici tvoří stany a kontejnery, ve kterých jsou umístěné například operační sály, lékárna či stomatologická ordinace. Nemocnice nabízí péči na úrovni okresní nemocnice. Polní nemocnice je složená ve stovce kontejnerů, po postavení zabírá plochu jednoho až dvou fotbalových hřišť.

Provoz za 200 milionů
Agentura vojenského zdravotnictví, pod kterou polní nemocnice spadá, má zhruba 1146 lidí, tvoří ji několik týmů, z toho je zhruba 200 zdravotníků, kteří jsou vyčleňovaní pro potřeby polní nemocnice. Roční provoz polní nemocnice při nasazení v zahraničních misích stál kolem 200 milionů korun. Nyní v Afghánistánu nasazené chirurgické týmy budou v americké nemocnici působit minimálně do konce roku 2015.