Česko sahá po rekordním bilionu z EU. Komise schválila český plán na čerpání dotací

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) oznámil schválení Dohody o partnerství, která umožní čerpat peníze z Fondu politiky soudržnosti.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) oznámil schválení Dohody o partnerství, která umožní čerpat peníze z Fondu politiky soudržnosti. Zdroj: Úřad vlády ČR

Česko má být do roku 2027 inteligentnější, zelenější, propojenější a sociálnější, hlásí lesklé letáky ministerstva pro místní rozvoj, které se snaží občanům vysvětlit pojmy jako kohezní politika a politika soudržnosti. Za úřednickými výrazy se skrývá balík více než 550 miliard korun, které může Česko vyčerpat v novém sedmiletém rozpočtovém období. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) spolu s eurokomisařkou Elisou Ferreirovou oznámili v úterý schválení klíčové Dohody o partnerství, jež stanovuje priority pro čerpání peněz. Další stovky miliard korun přitečou do Česka v příštích letech z jiných fondů a také z Národního plánu obnovy. Země tak bude mít k dispozici více než bilion korun z evropských peněz.

Česko patří mezi první unijní země, kterým komise dohodu odklepla. Po schválení jednotlivých operačních programů budou vyhlášeny první výzvy, což by mělo nastat už v létě. Politika soudržnosti má za úkol zejména vyrovnávat rozdíly mezi regiony v EU a jde tedy hlavně o zvyšování životní úrovně obyvatel. Pro Česko je ve hře klíčový balík peněz, z něhož se v minulosti platila zejména výstavba infrastruktury. „Dneškem se nám podařilo dosáhnout zásadního milníku, který nám umožní ještě na začátku léta otevřít množství výzev,“ řekl k půlbilionovému balíku Bartoš.

Cílem nového sedmiletého období pro roky 2021 až 2027 je zejména přechod na udržitelnou ekonomiku. Města by měla získat peníze na elektrifikaci hromadné dopravy, investice do udržitelných zdrojů energie a třeba i na zlepšení vodního hospodářství a životního prostředí. Podpořit by se měla digitalizace státu, inovace, vzdělávání a zdravotnictví.

Na dotace budou mít nárok i firmy, do nichž půjde téměř 80 miliard korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje ještě letos výzvy podporující inovace, úsporu energie či větrné elektrárny. Původně plánovaný atraktivní program na nákup firemních elektromobilů se komisi nelíbil a bude muset projít změnami.

S přechodem na nízkouhlíkovou ekonomiku se unie chce zaměřit na regiony, které budou zasažené útlumem těžby. Česko dostalo na jejich transformaci zhruba 40 miliard korun. „Byla jsem včera v Karlových Varech a viděla jsem, před jakými výzvami stojí tento region v kontextu energetické transformace,“ řekla Ferreirová na návštěvě v Praze. „Je důležité, aby byly peníze z Fondu pro spravedlivou transformaci použity tak, abychom zajistili ekonomickou diverzifikaci a dali lidem možnost najít práci v jiných oborech. Žádná země nemůže prosperovat bez toho, aby se na tom podíleli všichni její obyvatelé,“ dodala eurokomisařka.

Green Deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí?

Video placeholde
Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? • Videohub

Česko podle Ferreirové od svého vstupu do EU rychle vyrostlo a téměř dohnalo západní země. „V současné době je Česká republika na 93 procentech průměru unijní životní úrovně a má nyní velkou kapacitu růst sama i bez masivní podpory,“ dodala.

Programy z fondů spadající pod politiku soudržnosti úzce souvisejí s programy v Národním plánu obnovy, který Česko také ještě nezačalo čerpat, byť jde o peníze na postcovidovou obnovu. Balík více než 180 miliard korun zůstává zablokován mimo jiné i proto, že se komisi nelíbí české pojetí některých protikorupčních zákonů. Ty přijala ještě minulá vláda Andreje Babiše (ANO), jehož podnikání se dotyčné zákony dotýkají. Současná vláda Petra Fialy (ODS) chce nyní novelu zákona o evidenci skutečných majitelů prohnat parlamentem zrychleně, aby Česko začalo peníze z Národního plánu obnovy čerpat včas. Otázkou ovšem zůstává, zda bude vláda z napjatého státního rozpočtu schopna tyto projekty spolufinancovat.

Kolik bude Česko moci čerpat z evropských fondů v období 2021–2027 (v korunách)

550 miliard – Politika soudržnosti (Evropský fond pro regionální rozvoj, Fond soudržnosti, Evropský sociální fond a další)

260 miliard – Modernizační fond

180 miliard – Národní plán obnovy

50 miliard – Komunitární programy

40 miliard – Fond pro spravedlivou transformaci