Česko usiluje o delší čas pro čerpání dotací z EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Efektivnější čerpání peněz z evropských fondů je jednou z největších priorit úřednické vlády Jiřího Rusnoka. „Jinak vážně hrozí, že Česko o přidělené peníze přijde,“ varoval včera prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala. Ke konci loňského roku Česko vyčerpalo jen zhruba třetinu ze zhruba 690 miliard korun, které mělo přidělené pro období 2007 až 2013, upřesnil.

Skluz chce vláda vyřešit prodloužením období čerpání. Aspoň o rok. O tomto požadavku včera už jednal nový ministr pro místní rozvoj František Lukl s místopředsedou Evropského parlamentu Oldřichem Vlasákem. Takzvané pravidlo n+3, které bude platit pro následující programové období v letech 2014 až 2020, chce Česko prosadit již nyní. „Toto pravidlo by umožnilo větší flexibilitu využití prostředků, a to především v návaznosti na letošní povodně,“ prohlásil Lukl po setkání s Vlasákem.

Vláda má několik scénářů, jak se o prodloužení pokusit. „Jedním z nich je rozvolnění využití prostředků, které by se vztahovalo i na Česko. Zatím platí jen pro Rumunsko a Slovensko,“ přiblížil strategii ministr. Vzápětí připustil, že tato varianta asi nemá moc šancí na úspěch. Větší bude mít podle jeho slov spíše argumentace opírající se o problémy zemí postižených letošními povodněmi. Ty se musejí starat aktuálně o obnovu území a na řešení čerpání evropských dotací už nemají logicky čas, upřesnil.

Pokud by se Česku podařilo prodloužit období čerpání, byla by i šance využít peníze z programu ROP Severozápad, který kvůli chybám v projektech stojí. „Tomu ale musí předcházet dohoda o zaplacení tzv. korekcí,“ řekl včera hejtmana Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) po jednání s ministrem financí Janem Fischerem. K té se obě strany přiblížily. Fischer přišel s nabídkou, kdy by kraje zaplatily jen 900 milionů korun místo původně požadovaných 2,1 miliardy. Ústecký kraj 600 a Karlovarský kraj 300 milionů korun. Zbytek by byl hrazen z tzv. buffer program, tedy přebytku mezi penězi, které byly na proplácení připravené a skutečnými náklady. V tom je zhruba 950 milionů korun. Zbývající část by musela být pravděpodobně uhrazena z dalších státních zdrojů.

„Je to lepší nabídka než předchozí. My nyní nabídku předložíme poslaneckým klubům v zastupitelstvu, aby ji projednaly,“ řekl agentuře ČTK Petr Navrátil (ČSSD), předseda výboru regionální rady ROP Severozápad. Předchozí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) požadoval, aby za chyby v projektech zaplatily kraje plnou korekci za svého. Nabídli jim pouze státní půjčku.

Aktuální stav čerpání peněz z fondů EU (v miliardách korun)
Certifikované prostředky 260,3
Proplacené prostředky 440,5
Rozhodnutí/smlouva o poskytnutí dotace 683,2
Podané žádosti 1393,3
Celková alokace 2007 – 2013 798,5

Zdroj: MMR, stav ke 3.7.2013

Celkově měl ROP Severozápad za chyby v projektech zaplatit 2,6 miliardy korun. Z toho je necelých 2,1 miliardy plošná korekce a zbytek individuální pokuty, které mají zaplatit jednotliví žadatelé za konkrétní pochybení.

Domácí příjemci evropských dotací dosud získali 432,1 miliardy korun, což je 54,2 procenta z celkové částky, kterou má Česko v období 2007 až 2013 k dispozici. Vyplývá to z květnové monitorovací zprávy MMR. Z celkové dosud vyplacené částky však požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 254,9 miliardy korun, tedy 32 procent celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace. V období 2007 až 2013 může Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat 785 miliard korun.