Česko ve středu podá protestní nótu Norsku kvůli kauze Michalákových

Premiér a ministři po jednání o kauze Michalákových

Premiér a ministři po jednání o kauze Michalákových Zdroj: CTK

Česko pošle ve středu Norsku diplomatickou protestní nótu kvůli rozhodnutí norských úřadů o zbavení české matky Evy Michalákové rodičovských práv k synům. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) pak o vysvětlení bude žádat příslušné norské sociální úřady. Až matka vyčerpá v Norsku všechny právní prostředky, podpoří ji Česko u Evropského soudu pro lidská práva. Novinářům to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dohodl se na tom na schůzce s dalšími ministry.

Výsledkem porady členů vlády je podle Sobotky čtyřbodový plán. Vedle podání nóty s nesouhlasem s rozhodnutím a požadavku na vysvětlení od norských úřadů, proč se verdikt odchýlil od dosavadních informací o nepřípustnosti adopce, příslušné resorty matce doporučí odvolat se.

Využít by měla všech norských odvolacích možností, uvedl předseda vlády. Pokud by u norských soudů neuspěla, česká strana doporučuje stěžovat si u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. „Česká vláda je připravena intervenovat v její (Michalákové) prospěch,“ dodal Sobotka.

Právník Michalákové Pavel Hasenkopf řekl, že všechna odvolání matka absolvovala už při minulém řízení. „Odvolává se čtyři roky. Nynější odvolací kolečko je na další tři roky,“ uvedl právní zástupce. Podle něj další instancí je v Norsku okresní, krajský a pak nejvyšší soud. Až pak následuje možnost obrátit se na štrasburský soud. „Ten uznává jen odškodné. Matka ale nechce peníze, chce své děti,“ dodal Hasenkopf.

Mezistátní žaloba

Zástupci Michalákové navrhovali mezistátní žalobu, při které by Česká republika žalovala Norsko. Za ideální považují, aby se státy s podobnými zkušenostmi spojily. O takovém kroku ale česká vláda neuvažuje. Sobotka řekl, že mezistátní stížnost ke štrasburskému soudu se podává při masovém porušování práv občanů jednoho státu státem jiným, využila ji třeba Ukrajina na Rusko.

„Nevidíme to jako účinný nástroj. Není to otázka desítek či stovek českých občanů,“ uvedl Sobotka. Odmítl také návrh vyhostit z České republiky norskou velvyslankyni. Podle něj by tak Česko přišlo o komunikační kanál a nemohlo by v případu intervenovat. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si dnes hned zavolal norskou velvyslankyni, aby jí sdělil české výhrady.

Svolá se i V4

Ambasadorka byla mimo Prahu, místo ní se dostavila její zástupkyně. Výsledek řízení pobouřil i ministryni práce Michaelu Marksovou (ČSSD). Poukázala na to, že norské sociální úřady českou stranu ujišťovaly, že adopce nepřichází v úvahu. Zbavení rodičovských práv považuje za krajní řešení. Napíše dopis příslušné norské ministryni, vysvětlení bude požadovat po příslušném norském sociálním úřadu i brněnský Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí.

Postupem v případech odebírání dětí se budou zabývat i ministři zemí Visegrádské čtyřky. Marksová svolá oficiální schůzku. Její ministerstvo už se obrátilo na instituce v jednotlivých státech, jak postupují ony. Informace ale zatím nemá. „Neexistuje jednotný systémový postoj, který by kauzy řešil,“ dodala ministryně.