Česku letos hrozí zpomalení

Tlaková slévárna Kovolis Hedvikov z Třemošnice na Chrudimsku

Tlaková slévárna Kovolis Hedvikov z Třemošnice na Chrudimsku Zdroj: ctk

Česko čeká letos náročná obhajoba loňské prosperity. Experti dávají ekonomice v novém roce do vínku růst přes dvě procenta. Rychleji než loni se však kola domácího hospodářství zřejmě točit nebudou. I tak ale mezi lidmi převládnou důvody k optimismu. Na výplatnicích si totiž přilepší více než loni, protože ceny vzrostou jen o drobné. Vlajkonošem českého růstu se letos stane spotřebitel, poslední slovo však bude mít kondice eurozóny.

Analytici oslovení deníkem E15 počítají letos s růstem české ekonomiky v průměru o 2,3 procenta. Na stejné číslo ukazuje i prosincový průzkum České národní banky. Podle něho ale také důvěra finančníků v ekonomické schopnosti Česka setrvale klesá. Ještě na sklonku loňského léta navíc stejný průzkum počítal s tempem růstu HDP takřka o čtvrtinu vyšším.

Optimismus v expertní obci slábne rychleji než na úřednických adresách. Poslední dosud platné odhady ministerstva financí i prognózy centrální banky totiž hovoří o 2,5procentním růstu ekonomiky. A ještě růžovější brýle nasadila svým listopadovým odhadem 2,7 procenta růstu Evropská komise. „Pokud se naplní pesimistické scénáře vývoje vnějšího ekonomického prostředí, je otázkou, jak dlouho dokáže české hospodářství vzdorovat,“ upozorňuje hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka.

„Růst ekonomiky bude díky růstu reálných mezd a poklesu nezaměstnanosti tažen především zrychlením spotřeby domácností,“ říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Na mzdách by si měli letos zaměstnanci v Česku přilepšit o zhruba 2,5 procenta, kdežto ceny by podle oslovených expertů měly povyrůst v průměru jen o půl procenta.

V novém roce lze očekávat nízké ceny a více práce

Překvapením roku 2015 se má stát cenový vývoj. Ačkoli dosavadní odhady centrální banky či rezortu financí počítají s mírou inflace 1,5 procenta, podle expertů oslovených deníkem E15 porostou ceny výrazně pomaleji. Hlavním důvodem je loňský prudký propad cen ropy, domácí inflaci udrží na uzdě i stagnující ceny dovozu z eurozóny. Devizová intervence ČNB z roku 2013 přitom už z hlediska zdražování řekla své poslední slovo.

„Pro letošek předpokládáme jen velmi mírný růst cen kolem 0,3 procenta. Pokud se neobjeví výrazný cenový šok, inflace bude ještě v roce 2016 pod inflačním cílem ČNB,“ uvedl David Navrátil. Podle analytiků tak centrální bankéři výrazně prodlouží trvání režimu slabé koruny.

Jak to bude s intervencí

„ČNB v příštím roce posune intervenční závazek o několik čtvrtletí směrem ke konci roku 2016, zvyšovat jej ale nebude,“ míní Jakub Seidler z ING. Do konce roku neočekávají odborníci výraznější výkyvy koruny, česká měna by měla uzavřít rok na zhruba 27,50 za euro.

Růst ekonomiky také dále uleví agendám úřadů práce. „V roce 2015 očekáváme pokles průměrné míry nezaměstnanosti poblíž sedmi procent z letošních 7,7 procenta,“ uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank s tím, že předkrizové úrovně pod šest procent zůstanou letos pro Česko zapovězené. Růst zaměstnanosti i zvyšování příjmů představují příčiny lepší nálady v řadách spotřebitelů. „Důvěra domácností se pohybuje blízko úrovní z let 2006 a 2007, tedy období, kdy domácnosti hýřily optimismem,“ připomněl Navrátil.

Rok poté: Byly intervence ČNB úspěchem?