Český student chce nástupní plat 22 tisíc čistého. Nejvíc natahují ruku Slovinci

Vysoká škola ekonomická

Vysoká škola ekonomická Zdroj: Vysoka skola ekonomicka

Čeští vysokoškolští studenti mají o svých kvalitách ve srovnání s kolegy z regionu střední a východní Evropy vysoké mínění. Vyplývá to z jejich platového očekávání, které porovnala analýza První kroky na trhu práce společnosti Deloitte. Čechy v nárocích předčili jen Slovinci, hodně při zdi se drží Bulhaři a Albánci.

Nástupní plat podle průzkumu čeští studenti očekávají v průměru okolo 880 eur čistého, tedy zhruba 22 tisíc korun. Liší se tak například od svých kolegů na Slovensku, kteří uvedli v průměru 737 eur, v Polsku (686 eur) a Maďarsku (588 eur).

Nejvyšší plat při nástupu do prvního zaměstnání očekávají studenti ve Slovinsku (1004 eur), nejnižší nástupní plat naopak uvedli respondenti v Albánii (336 eur) a v Bulharsku (397 eur). Průzkum analyzoval odpovědi více než čtyř tisíc studentů z 11 zemí střední Evropy.

Přijde vám nástupní plat 22 tisíc korun čistého moc, nebo málo? Komentujte to na Twitteru:

Mzdu "nechtějí zadarmo"

Hodně potěšitelné je, že čeští studenti nechtějí svůj plat jak se říká „zadarmo“. Během vysokoškolského studia dle analýzy aktivně vyhledávají pracovní příležitosti pro získávání odborných zkušeností – dvě třetiny (68 procent) z nich absolvovaly praxi během studia.

Více než polovina (55 procent) respondentů měla během studia zkušenost s příležitostnou nebo pravidelnou brigádou. Necelá polovina (48 procent) získává zkušenosti prostřednictvím praxe v oboru, který studuje, a 44 procent respondentů si přivydělává prostřednictvím brigády, která s jejich studijním oborem nesouvisí.

Migrace se nebojí

Překvapila i ochota mladých lidí se kvůli zaměstnání stěhovat. Plných 72 procent respondentů v ČR je ochotno se kvůli lepším pracovním příležitostem přestěhovat do jiného města a 63 procent by se odstěhovalo do zahraničí.

Větší ochotu v tomto ohledu mají muži. Do jiného města je ochotno se přestěhovat 65 procent žen a 58 procent i do zahraničí. U mužů by se do jiného města přestěhovalo 82 procent z nich a 72 procent by za zajímavou pracovní nabídkou šlo do zahraničí.

„Obecně platí, že mladí lidé jsou velmi flexibilní a připraveni se kvůli zajímavé pracovní pozici přestěhovat,“ uvedl Ivo Půda, senior konzultant v oddělení podnikového poradenství společnosti Deloitte.