Čeští bankéři omezují nákupy vládních dluhopisů kvůli záporným výnosům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Domácí banky přestávají být vděčnými konzumenty dluhopisů české vlády. Jen během loňského roku klesl objem vládních bondů v jejich majetku bezmála o šest procent, čeští bankéři tím zareagovali na pád výnosů z těchto investic. Štafetový kolík zájemců o český dluh převzali zahraniční hráči, jejich dluhové državy v Česku narostly během loňska takřka o polovinu.

„Komerční banka nakoupila v roce 2015 české státní dluhopisy za necelé čtyři miliardy korun, což je nejmenší investice do této třídy aktiv za posledních pět let,“ uvádí mluvčí banky Pavel Zúbek. Ještě v roce 2011 přitom banka nakoupila české vládní bondy za třináct miliard korun.

„Banka v současnosti využívá spíše jiné možnosti investování rezervní likvidity, například úložky u ČNB,“ říká i Tomáš Zavoral z Raiffeisenbank. Po splatnosti dříve nakoupených bondů totiž banky svou investici často už loni neobnovily, a objem českého dluhu v jejich majetku tak klesl. Zatímco ještě koncem roku 2014 držely domácí peněžní ústavy vládní bondy za 610 miliard korun, loni koncem listopadu už to bylo podle statistik ministerstva financí o 35 miliard méně.

DluhopisyDluhopisy | E15

České banky ustupují z pozic ve prospěch zahraničních investorů. Ti ještě koncem roku 2014 vlastnili kolem čtrnácti procent dluhopisů vydaných českým státem, o rok později už to byla více než pětina. „Až ČNB opustí svůj kurzový závazek, lze očekávat postupné posílení koruny a tím i profit pro zahraniční investory při zpětné konverzi korunových dluhopisů do eur,“ naráží na spekulativní motivy přespolních hráčů analytik poradenské společnosti Moody’s Tomáš Holinka.

Přebytek peněz mezitím ukládají domácí bankéři raději u centrální banky. Vklady obchodních bank u ČNB loni vzrostly o 200 miliard, a to na historické maximum poblíž bilionu korun. Důvodem je zisk, zatímco výnos vládních bondů je mnohdy záporný, centrální banka peníze zúročí 0,05 procenta ročně.