Čeští exportéři mají čím dál větší zájem o USA, Írán a Srbsko

Asociace exportérů mezi svými členy zatím
žádný zvláštní růst v měnovém zajišťování nepozoruje

Asociace exportérů mezi svými členy zatím žádný zvláštní růst v měnovém zajišťování nepozoruje Zdroj: ctk

Nejzajímavější vývozní destinací pro české firmy zůstává i v letošním roce stejně jako loni Rusko. Letos však nejvíce vzrostl zájem českých exportérů o USA, Irán a Srbsko. Do první desítky států, kam chtějí tuzemští vývozci exportovat, se dostaly i Saúdská Arábie a Spojené Arabské Emiráty.

Vyplývá to z aktuálního průzkumu Svazu průmyslu mezi českými podniky. Velvyslanci zemí Evropské unie se přitom dnes shodli na prodloužení hospodářských sankcí vůči Rusku do konce ledna roku 2017. Sankce přijala EU v roce 2014 v reakci na ruský postup v ukrajinské krizi.

„Amerika je mezi českými exportéry čím dál populárnější. Vývozci už netrpí přílišným respektem k tamnímu trhu a začínají na něm být velmi úspěšní. Nejlépe se jim zatím daří v oblasti IT, v leteckém průmyslu a ve zdravotnictví,“ uvedl viceprezident svazu Radek Špicar.

Poprvé od roku 2002, kdy svaz začal zjišťovat pořadí zájmu o jednotlivé trhy, se Spojené státy dostaly nejen do první desítky, ale i na celkové šesté místo zájmu mezi téměř stovkou zkoumaných zemí. Zájem o ruský trh projevuje kolem 27 procent exportérů. Jen o něco menší zájem je o podnikání v Číně. Třetí na žebříčku je Saúdská Arábie, která letos vytlačila Německo.

V souvislosti s obavami z vystoupení Velké Británie z EU se zástupci firem letos začali více zajímat právě o tuto zemi a na přední příčky zájmu se po několika letech opět dostala Ukrajina. Stabilní poptávka je po informacích o Číně a Německu, ukázal průzkum.

Zájem českých exportérůZájem českých exportérů|CTK

Mezi prvními 40 zahraničními trhy, o které mají čeští vývozci největší zájem, figuruje pouze sedm členských zemí EU. Zatímco před několika lety zájem jednoznačně směřoval do zemí bývalého Sovětského svazu, nyní se do popředí dostaly i země jako je Kuba či Irák.