Čeští plátci DPH přepracují účetnictví. Stát žádá více informací

peníze (ilustrační foto)

peníze (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: mlovitt via Wikimedia

Od příštího roku čeká na domácí firmy další náklad spojený s odvodem daní. Plátci daně z přidané hodnoty začnou reportovat takzvaná kontrolní hlášení. Až v polovině letošního července se však čeští podnikatelé dozvěděli, co vše bude nutné státu sdělovat. Podle odborníků trpí požadavky finanční správy drobným zádrhelem. Některé z požadovaných finančních údajů totiž firmy doposud nesledují, a jejich software s nimi nepočítá. Na přepracování systémů mají firmy zbývajících pět měsíců roku.

„Některé z informací nemají v účetním systému firem své políčko. Tvorba kontrolních hlášení a jeho provázání se zbytkem firmy tak bude nějaký čas trvat. Zkušenosti ze Slovenska ukazují, že velké firmy musely v začátcích reportování na přípravu těchto nových hlášení najmout dokonce nového zaměstnance, který nedělal nic jiného,“ uvádí Martin Diviš z poradenské firmy PwC.

„Kontrolní hlášení považujeme za administrativně velmi náročné. Implementace napříč skupinou ude pravděpodobně obnášet náklady ve statisících korun. Na přípravu a udržování kontrolního hlášení zároveň vynaložíme desítky hodin našich zaměstnanců, administrativní zátěž tak podstatně vzroste,“ říká Michal Tobrman ze Škody Transportation.

Řada velkých domácích firem dodatečné náklady teprve sčítá. „Aktuálně problematiku řeší naši IT specialisté spolu se zástupci poskytovatele softwaru. Na vyhodnocení finanční a časové náročnosti implementace je v tuto chvíli ještě brzy,“ uvádí například mluvčí Škody Auto Tomáš Kubík.

„Kontrolní hlášení považujeme za administrativně velmi náročné

Podle odborníků budou ve výhodě menší firmy s lokálním softwarem, i u nich si ale prý přestavba systémů vyžádá i několik měsíců času. O celkové výši nákladů rozhodne především flexibilita účetních programů firmy, stejně jako forma, jakou využívají služeb programátorů.

„Pro naši firmu zavedení systému kontrolních hlášení neznamená žádné dodatečné investiční nákladů, poběží totiž na stávajícím účetním sytému, provoz bude vyžadovat zvýšení pracovní náročnosti stávajících pracovníků o nyní obtížně odhadnutelnou dobu,“ říká například Jaroslav Čižinský ze společnosti Vemex.

Kontrolní hlášení by měla státu umožnit spárovat faktury na straně dodavatele a odběratele tak, aby si firmy nenárokovaly vrácení daně tam, kde DPH nebyla dodavatelem odvedena. „Řešení však zatěžuje i poctivé plátce,“ připomíná Martin Diviš z PwC.

Cena za vedení účetnictví