Čeští šéfové se obávají nedostatku lidí a růstu mezd. Špatná legislativa je trápí méně

Jako jedno z řešení nedostatku pracovníků a potřeby zvyšování mezd se může nabízet zavádění technologií, které nahrazují některé lidské činnosti. (ilustrační foto)

Jako jedno z řešení nedostatku pracovníků a potřeby zvyšování mezd se může nabízet zavádění technologií, které nahrazují některé lidské činnosti. (ilustrační foto) Zdroj: Viktor Mácha

Vedení tuzemských firem se těší na lepší výnosy než loni, ukazuje průzkum PwC CEO Survey, kterého se loni v listopadu a prosinci zúčastnilo 185 generálních ředitelů. Téměř čtyři pětiny z nich předpokládají, že se jim letos bude dařit lépe než loni. To je o osm procentních bodů více než loni a o čtyři body více než v předpandemickém roce 2019, kdy s většími výnosy počítaly tři čtvrtiny šéfů.

Optimismus má podle řídícího partnera PwC Česká republika Jiřího Mosera reálné opodstatnění. „V ekonomice je hodně peněz, stále funguje odložená spotřeba nebo se výhledově zlepšuje snad i stres v dodavatelském řetězci. Odráží to i přesvědčení, že se už společnost naučila s pandemií žít a fungovat,“ uvádí. Vzhledem k tomu, že za posledních deset let tento ukazatel silně koreloval s reálným děním v ekonomice, považuje Moser tento nárůst za pozitivní zprávu.

Tuzemští ředitelé jsou ovšem mnohem vnímavější vůči hrozbám a rizikům, které by mohly omezit jejich podnikání. Nejvíce se obávají nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Platí to pro 94 procent respondentů, což je nejvyšší hodnota, která byla ve dvanáctileté historii dotazování zaznamenána. Druhá největší obava souvisí rovněž s napjatým trhem práce: růst mzdových nákladů děsí 85 procent respondentů.

Video placeholde
Trh práce: Vývoj nezaměstnanosti v ČR od roku 1989 • Videohub

Jako jedno z řešení nedostatku pracovníků a potřeby zvyšování mezd se může nabízet zavádění technologií, které nahrazují některé lidské činnosti. Podle aktuálního průzkumu plánuje nahradit alespoň pět procent zaměstnanců v nadcházejícím roce téměř čtvrtina firem. Pohled do nedávné minulosti ale ukazuje, že tyto plány nejsou úplně nové: v roce 2020 mělo stejný záměr dokonce 26 procent firem.

„Automatizace a digitalizace jsou dnes vyloženě nutností, aby firma zůstala relevantní a přežila. Dnešní situace, kdy jsou schopní lidé na trhu velmi vzácní, to ještě zdůrazňuje. Lidé totiž chtějí dělat práci, která jim dává smysl, a to zpravidla manuální a jednoduché úkony nejsou,“ vysvětluje Olga Cilečková, partnerka PwC Česká republika, která se zabývá digitalizací firem.

Přestože firmy mají v souvislosti s automatizací velké oči, ve skutečnosti nahrazování lidí technologiemi není ani zdaleka tolik rozsáhlé a rychlé, jak by si firmy přály.

„Když se ptáme, kolika firmám se automatizace zmíněného rozsahu, tedy nahrazení alespoň pěti procent pracovních míst, podařila v uplynulém roce, dostáváme se k výrazně nižším číslům. Pro rok 2019 to uvádělo 13 procent respondentů, za loňský rok potom 12 procent,“ uvádí zpráva.

Důvodem je podle Cilečkové potřeba nejen pořízení odpovídajících technologií, ale i příprava týmu na práci s nimi. „Dlouhodobě úspěšná se ukazuje být pouze takzvaná citizen-led transformation, tedy změna vycházející zevnitř týmu, nikoli shora,“ podotýká.

Strachy z přílišné státní regulace nebo nepředvídatelných legislativních změn naopak překonala pětina respondentů. Obavy respondentů ze špatné legislativy poklesy letos z 81 na 60 procent. Přílišných regulací se loni obávalo 77 procent ředitelů, dnes je to jen každý druhý.

„Jedna z příčin spočívá v tom, že zesílily jiné a hmatatelnější hrozby, jako jsou inflace, ceny energií nebo nefungující logistika,“ konstatuje Moser. Další vysvětlení spočívá v politických preferencích respondentů. „Devadesát procent CEO bylo podle průzkumu spokojeno s výsledkem podzimních voleb. A tak dost možná očekávají, že bude legislativa a exekutiva nové vlády kvalitnější,“ dodává.