Chlapci ochrnula tvář. Zákon o odškodnění po očkování vznikne ještě letos

Očkování,

Očkování, Zdroj: Pixabay.com

Na ministerstvo zdravotnictví míří žádost o odškodnění pro chlapce, kterému po povinném očkování ochrnula tvář. Jasná pravidla pro odškodňování obdobných případů, která ministerstvo slibovalo přinejmenším před rokem, ovšem teprve vznikají.

Chlapci, jemuž po druhé dávce hexavakcíny trvale ochabla polovina obličeje, neurolog potvrdil ve zdravotnické dokumentaci, že je to následek očkování. Podle právničky Ligy lidských práv Zuzany Candiglioty, která radí chlapcovým rodičům, nikdo jiný než stát odpovědnost nenese. Podle nynější právní úpravy za újmu není odpovědný ani lékař, protože očkoval zcela správně, ani výrobce vakcíny, pokud se nejedná o závadnou šarži.

„Problém je, že v Česku neexistuje konkrétní norma, kterou by stát převzal odpovědnost za následky povinného očkování,“ říká Candigliota. I tak lze podle ní dovodit odpovědnost státu. Ministerstvo zdravotnictví nejdříve vyzve, aby chlapci nahradilo újmu dobrovolně bez soudu.

Nežádoucí účinky

Vakcíny mohou mít stejně jako jiné léky vážné nežádoucí účinky, i když nejsou časté. O užívání léků se ale člověk rozhoduje dobrovolně a popřípadě volí jinou variantu. Vzhledem k tomu, že stát očkování nařizuje jako povinné, měl by za tyto nežádoucí účinky vzít odpovědnost. Po jednoduchém odškodňování následků volají nejen aktivisté, ale i praktičtí dětští lékaři a v neposlední řadě k řešení právní úpravy vyzval opakovaně i Ústavní soud, když se k očkování vyjadřoval.

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo vyřešit problém komplexním zákonem, jehož návrh má vzniknout ještě v tomto pololetí. „Předpokládáme předložení návrhu zákona k projednání Vládě ČR do konce listopadu 2016,“ uvedla pro E15 mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Odškodnění osob, u kterých se v důsledku povinného očkování projeví závažné nežádoucí účinky, by podle tohoto návrhu mělo jít ze státního rozpočtu, popsala.