Chovanec chce možnost zastavení víz pro Turky

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: ctk

Česká republika podporuje návrh na přísnější "záchrannou brzdu", kterou bude možné zastavit bezvízové cestování do EU pro zemi, jejíž občané by systém zneužívali. Při příchodu na dnešní jednání ministrů vnitra unijní osmadvacítky to novinářům v Bruselu řekl český zástupce Milan Chovanec. Jak připomněl nizozemský státní tajemník pro bezpečnost, spravedlnost Klaas Dijkhoff má EU z uvolnění vízové povinnosti prospěch, věc ale také přináší určitá rizika.

O potřebě změny pravidel se začalo mluvit poté, co Evropská komise nedávno podmínečně doporučila bezvízový styk s Tureckem. Urychlení dlouhé roky se táhnoucích jednání je součástí březnové dohody mezi EU a Ankarou směřující ke zvládnutí migrační krize. Kromě Turecka budou dnes ministři vnitra EU debatovat také o možném bezvízovém styku pro občany Gruzie, Ukrajiny a Kosova.

Nová pravidla mají podle Dijkhoffa umožnit zemím unie rychlou reakci, když „věci nepůjdou tak, jak by jít měly“. EU už určitou formu pozastavení bezvízového styku má, ve stávající podobě však bylo podle nizozemského ministra velmi složité ji spustit.

O přesné podobě nastavení brzdy se ještě jedná, jasné ale je, že pravidla budou obecná a platná tedy pro všechny země s nimiž má EU bezvízový styk. Český ministr Chovanec ale vysvětlil, že by „suspenzivní mechanismus“ měl být spuštěn například ve chvíli, kdy by do EU občané určité země přicházeli ve velkých počtech, žádali o azyl, ve výrazném počtu páchali trestnou činnost a podobně.

Členská země by se pak se svými důvody obrátila na Evropskou komisi, která by věc musela k rozhodnutí předložit všem zemím osmadvacítky. Cestování bez víz by v případě jejich souhlasu bylo pozastaveno zřejmě na půl roku. „Podle informací, které mám, ta dohoda je funkční. A naši specialisté z ministerstva vnitra tento systém podporují,“ řekl ČTK a České televizi ministr Chovanec.

Plán podporuje také německý ministr vnitra Thomas de Maziére, ostatně Německo společně s Francií podobnou věc už dopředu žádalo. Unijní exekutiva v souladu s dohodou bezvízové turistické cesty pro Turky doporučila přes to, že Turecko zatím nesplnilo všech potřebných 72 podmínek. Proti bezvízovému styku s Tureckem se nedávno jasně vyslovil europarlament, jehož členové poukazují například na autoritářské tendence prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Slábnoucí migrace

Podle českého ministra březnová dohoda o návratech migrantů z Řecka do Turecka funguje a migrační tlak slábne. „Migrační tlak velmi zeslábl, což je dobrá zpráva,“ připustil Chovanec. Agentura Frontex uvádí, že v dubnu přijelo do Řecka o 90 procent méně migrantů než o měsíc dříve.

Ačkoliv dnes ministři nemají na programu záměr Evropské komise reformovat dublinský systém, podle kterého EU řeší příslušnost azylových žádostí, Chovanec plánuje opět zopakovat české odmítnutí konceptu povinného přerozdělování žadatelů o azyl v případě velké zátěže jedné členské země. „Budeme zvažovat veškeré právní kroky, které nám umožňují se bránit,“ podotkl s tím, že Praha si přeje, aby téma řešil unijní summit, kde může každá země věc vetovat.