Chovanec podepsal reformu policie

Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) a policejní prezident Tomáš Tuhý oznamují reorganizaci policie

Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) a policejní prezident Tomáš Tuhý oznamují reorganizaci policie Zdroj: ctk/ap

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) odklepl policejní reorganizaci. Zatímco koalice se v úterý dohodla na jejím odkladu, Chovanec se nyní rozhodl změnu podepsat s platností k 1. srpnu. Reorganizace, při které se Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie sloučí do Národní centrály proti organizovanému zločinu, podle něj není politickou záležitostí.

„Policie se nikdy nestane divizí Agrofertu,” řekl nyní Chovanec. „Udělal jsem chybu, že jsem to nepodepsal dřív,” dodal s tím, že premiér Bohuslav Sobotka je o jeho kroku informován. „Pan premiér je o mých krocích obeznámen, bez dohody s panem premiérem bych to neudělal,“ řekl ministr. Slíbil také, že do reorganizace budou zapracovány připomínky státních zástupců, které přednesl šéf žalobců Pavel Zeman.

Chovanec si nemyslí, že schválením reorganizace porušil koaliční smlouvu. To tvrdí předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš, který pohrozil vypovězením smlouvy. Zároveň dodal, že to nemusí znamenat odchod ANO z vlády. Chovanec si ale neumí představit, jak by hnutí ANO mohlo dál fungovat ve vládě, pokud by vypovědělo koaliční smlouvu.

Trhací kalendář

S postupem ministra vnitra nesouhlasí šéf rezortu spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). „Já teď jen těžko hledám slova. Dohodovací řízení ukončeno nebylo, takže pan ministr Chovanec si udělal z koaliční smlouvy trhací kalendář,“ řekl.

ANO se na večerním zasedání předsednictva strany rozhodlo koaliční smlouvu nevypovídat. Strana chce počkat na úterní návrat premiéra Bohuslava Sobotky ze zahraniční cesty do Číny a poté se sociálními demokraty a lidovci jednat o revizi vládní dohody.

Chovanec svým podpisem reorganizace přebírá politickou odpovědnost za její výsledky a dopady, zejména co se týče závažných korupčních kauz, reagovala koaliční KDÚ-ČSL. „Policejní složky zabývající se korupcí nesmějí být paralyzovány, či snad dokonce podřízeny politickému dohledu,“ stojí v prohlášení strany.

Třífázová reforma

Pro reorganizaci policie jsou ideální podmínky, míní policejní prezident Tomáš Tuhý. Podle něj budou mít změny u policie tři fáze. Nejprve se vytvoří národní centrála, kde vzniknou čtyři jednotlivé sekce - zaměří se na organizovaný zločin, terorismus, kyberkriminalitu a hospodářskou kriminalitu s korupcí. Do těchto sekcí se podle Tuhého začlení odbory, které fungují nyní. „Řídit je budou současní vedoucí,“ podotkl policejní prezident. Současně podle něj bude vyhlášeno výběrové řízení na šéfa centrály.

Pak se teprve začne tvořit vnitřní organizace centrály, kde kromě šéfa budou tři náměstci. Až se struktury centrály vybudují, tak začne fungovat Národní kriminální úřad, což by podle Tuhého mělo být v roce 2019 nebo 2020.

Tuhý doplnil, že se o vzniku Národního kriminálního úřadu začalo hovořit v roce 2008, debata pokračovala v roce 2011. V roce 2012 pak padlo rozhodnutí, že vznikne, až pro to budou příhodné podmínky. To se podle Tuhého stalo nyní. Zopakoval, že podobně fungují policejní sbory v jiných státech. Cílem sloučení útvarů je efektivnější boj proti kriminalitě, zdůraznil Tuhý.

Ministr vnitra také komentoval úterní jednání bezpečnostní rady, na kterém se prý účastníci překřikovali. „Bezpečnostní rada státu, kdy na suché konstatování premiéra 'pane ministře, tu bezpečnostní radu řídím já, jsem premiér' je odpověď 'zítra jím mohu být já'… Nezlobte se na mě, nezdá se mi, že by hnutí ANO hledalo dohodu,“ poznamenal.