Chudoba hrozí dvěma stům tisíců Čechů, varuje Charita

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Blazek, E15

Předlužení, nedostupné bydlení a nízká mzda, která nemotivuje k práci. To jsou hlavní problémy prohlubující chudobu a sociální vyloučení v Česku, shrnuje aktuální zpráva Charity ČR.

„V zemi žije zhruba třicet tisíc lidí, kteří denně využívají naše služby. Dalších asi 60 tisíc přebývá v ubytovnách, sto tisíc je na hranici chudoby,“ uvedl ke zveřejněné zprávě ředitel organizace Lukáš Curylo. Pro více než 40 procent domácností navíc představuje problém zaplatit mimořádný výdaj. Stačí tak rozvod nebo nevýhodný spotřebitelský úvěr a další lidé se propadnou do problémů.

Počet insolvenčních návrhů tak za posledních sedm let dramaticky stoupl z necelých dvou tisíc na více než 30 tisíc. Češi přitom dlužili bankám, nebankovním společnostem i dalším subjektům. K tomu se přidala i nižší dostupnost běžných bytů – kvůli kaucím i rozprodání bytového fondu měst – a odkázání nemajetných lidí na život v ubytovnách. Nejnižší platy navíc nedokážou pokrýt základní potřeby.

„Když to přepočteme k poměru průměrné mzdy, tak naše minimální mzda byla nejnižší v celé EU,“ popsal Curylo s tím, že je tak pro lidi často výhodnější pobírat sociální dávky. Mezi nezaměstnanými navíc roste počet těch, kteří jsou dlouhodobě bez práce.

Vláda by proto podle Charity ČR měla zavést zálohové výživné od státu a stanovit přiměřenou úroveň potřebných zdrojů. S bytovou situací pomůže zákon o sociálním bydlení. Minimální mzda by měla vzrůst na 12 tisíc korun. Zároveň je podle organizace nutné revidovat insolvenční zákon a normy o exekutorech tak, aby se snížila úroveň předluženosti Čechů.