Chyba utne bankám prodej penzijních produktů

ilustrační foto

ilustrační foto

Česká penzijní reforma, která má za dva měsíce odstartovat, není moc vydařená. Na další chybu, kterou obsahuje, mohou doplatit banky. Ty podle schválených zákonů nebudou moci od ledna prodávat žádné penzijní produkty – zřejmě ani současné penzijní připojištění. Zákon totiž stanovuje, že penzijní produkty mohou prodávat jen investiční zprostředkovatelé. Těmi se ale nemohou stát obchodníci s cennými papíry, což jsou všechny banky.

Tento problém – stejně jako problém s nízkými odvody pojistného osob samostatně výdělečně činných – má řešit technická novela, kterou vetoval prezident. Sněmovna o ní bude hlasovat příští týden.

„Stávající úprava uvádí, že distribuci produktů doplňkového penzijního a důchodového spoření smí provádět pouze investiční zprostředkovatel, vázaný zástupce investičního zprostředkovatele a vázaný zástupce penzijní společnosti,“ uvedla Petra Hájková z tiskového oddělení ČNB. Banka ani obchodník s cennými papíry mezi oprávněnými subjekty uvedeni nejsou, a museli by tak podle ní získat některé z výše uvedených oprávnění.

Problém řešila i Asociace penzijních fondů. „Jsme toho názoru, že nebylo skutečným úmyslem zákonodárce vyloučit banky z možnosti nabídky penzijních produktů, a současná situace je jen výsledkem legislativního nedopatření,“ řekl deníku E15 výkonný ředitel APF Milan Kantor. Asociace podle něj podporuje nabídku penzijních produktů prostřednictvím bank, protože mají obvykle rozsáhlou pobočkovou síť a kladou důraz na odbornost svých prodejců. Vyloučení bank by znamenalo vedle zavedení nerovných podmínek na trhu i snížení dostupnosti produktů pro občany, doplnil Kantor.

Pokud by zákon zůstal tak, jak je, banky by nemohly produkty penzijních společností prodávat samy v pobočkách, ale jen přes prostředníky – nejpravděpodobněji makléřské sítě. Spíše budou ale tlačit na to, aby se situace vyřešila jinak, pokud nebude veto prezidenta přehlasováno.

„Situace je řešitelná například nařízením vlády, kdy lze vymezit, aby byli ke zprostředkovatelům, kteří mohou nabízet nové penzijní fondy, zařazeni i obchodníci s cennými papíry,“ uvedla mluvčí ČSOB Pavla Hávová. „Věříme, že se podaří najít uspokojivé řešení spočívající v posouzení právního výkladu či v jiném postupu, a to samozřejmě s výhradou, že může dojít i k odložení účinnosti předmětných zákonů,“ řekla mluvčí Komerční banky Monika Klucová.

„Spolu s právníky nyní zvažujeme možná řešení, která zatím nechceme zveřejňovat. Věříme totiž, že technická novela bude schválena. Nicméně budeme připraveni i na opačnou eventualitu,“ řekl šéf penzijního fondu České spořitelny Aleš Poklop.