Číňané mají zájem dostavět Temelín i Dukovany

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Číňané mají v případě vypsání nového tendru zájem dostavět jadernou elektrárnu Temelín. "Poprvé jsme od čínského vicepremiéra slyšeli jasné prohlášení, že pokud se bude konat tendr na dostavbu Temelína, tak by se ho rády zúčastnily také čínské společnosti. Předpokládám, že to bude předmětem dalších jednání," potvrdil po jednání s náměstkem čínského ministra obchodu Čung Šanem ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Kdyby Česko vypisovalo tendr na dostavbu Temelína nebo Dukovan, tak čínská strana by měla zájem se tohoto tendru zúčastnit,“ řekl mluvčí ministerstva František Kotrba.

Na dnes zahájeném fóru oznámil premiér Bohuslav Sobotka, že Čínané se zajímají také o stavby silnic a železnic či o spolupráci ve zdravotnictví a turismu. Zájem turistů i investorů z Číny by mohla posílit nová letecká linka z Prahy do Šanghaje či Pekingu, která by mohla začít fungovat příští rok, míní Sobotka.

Ministr Mládek dodal, že nejblíže z budoucí spolupráce je dokončení dohody o licenční výrobě vozů Tatra v Číně, která by mohla být podepsána už při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně koncem října. Čínská Aviation Industry Corp. by měla licenci od Tatry koupit na pět let a má se týkat modelové řady TERRNo 1. Vyrobit by měla minimálně 10 tisíc aut, uvedly již dříve Hospodářské noviny.

Čína by se chtěla podílet na výstavbě infrastruktury a na dalších záležitostech nejen v Česku, ale i v ostatních zemích střední a východní Evropy, dodal čínský vicepremiér Čang Kao-li. Pomoci tomu má i nová asociace, jejímž cílem je posílit regionální spolupráci mezi asijskou zemí a 16 státy. Představitelé Česka a Číny o tom dnes podepsali v Praze memorandum.

Řada potenciálních zájemců o dostavbu českých jaderných elektráren se tak rozšiřuje. V červenci se totiž s nabídkou přihlásila také . Zadávacího řízení na dostavbu dvou bloků Temelína, které ČEZ , se přitom asijské země neúčastnily. Trojici uchazečů tehdy tvořil americko-japonská firma Westinghouse, rusko-české konsorcium MIR.1500 a francouzská Areva, která ale byla z tendru vyřazena.

Čínská vláda bude podporovat čínské firmy, aby investovaly v ČR. Zároveň usnadníme českým firmám investování na čínském trhu

Podle se nyní jako nejpravděpodobnější jeví varianta, že místo původně plánovaných dvou by se v Temelíně stavěl jen jeden blok a druhý by měl vyrůst v jaderné lektrárně Dukovany. ČEZ ale , že nové tendry na dostavbu Temelína a Dukovan „nejsou na pořadu dne“ a k případnému rozhodnutí dojde nejspíše až v roce 2015.

Čínské investiční fórum pořádá Smíšená česko-čínská komora. Účastní se ho 500 hostů z Číny a 700 z Česka.

Co se také dohodlo na čínském investičním fóru v Praze: