Čistý zisk ČEZ zaostal za očekáváním

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Energetické společnosti ČEZ klesl v prvním čtvrtletí meziročně zisk o 16 procent na 14,4 miliardy korun. Výsledek tak zaostal za průměrným očekáváním analytiků na úrovni 15,32 miliardy korun. Hlavním důvodem nižšího zisku skupiny ČEZ je nepříznivé tarifní rozhodnutí regulátora v Albánii.

ČEZ mezi dalšími faktory ovlivňujícími meziroční srovnání zmínil také mimořádné derivátové a kurzové zisky v prvním čtvrtletí loňského roku.

Tržby se meziročně naopak zvýšily o sedm procent na 60,8 miliardy korun a překonaly odhad průměrný analytiků na výši 58,75 miliardy roku. Společnost také potvrdila celoroční výhled. ČEZ letos plánuje dosáhnout čistého zisku 41 miliard korun a provozní zisku před odpisy (EBITDA) na úrovni 87,9 miliardy korun, loni firma vydělala 40,8 miliardy korun. „Meziroční růst výnosů skupiny ČEZ byl způsoben zejména růstem realizačních cen elektřiny a zvýšením objemu výroby v uhelných a obnovitelných zdrojích,“ uvedla společnost. Tržby byly taženy zejména růstem produkce v České republice a v Rumunské větrné farmě.

Výroba elektřiny Skupiny ČEZ se v tuzemsku v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšila o tři procenta a dosáhla úrovně 17,6 terawatthodin. ČEZ také uvedl, že zvýšil předprodej produkce elektřiny za rok 2013 na 56 procent z 47 procent oznámených v únoru, pro rok 2014 na 22 procent z 18 procent.

EBITDA meziročně poklesl o jedno procento a dosáhl výše 26,3 miliardy korun. Meziroční vývoj EBITDA byl podle ČEZu negativně ovlivněn tarifním rozhodnutím albánského regulátora zvýšit o 90 procent nákupní ceny elektřiny pro distributora ČEZ Sperndarje při zachování výše jeho prodejních cen a také nárůstem tržních cen elektřiny importované na ztráty v sítích. Meziroční srovnání EBITDA dále ovlivnilo vyšší rozpuštění rezerv na emisní povolenky v prvním čtvrtletí 2011. „Výsledky hodnotíme jako mírně negativní,“ komentoval hospodaření ČEZu Tomáš Sýkora, analytik Patrie.