Cizince v Česku ohrožuje chudoba nejméně z celé Evropské unie

Cizinci čekající na zkoušku z českého jazyka na chodbě obchodní akademie v Hradci Králové

Cizinci čekající na zkoušku z českého jazyka na chodbě obchodní akademie v Hradci Králové Zdroj: CTK

Cizinci žijící v Česku patří mezi nejméně ohrožené chudobou a sociálním vyloučením ve srovnání s ostatními státy Evropské unie. Tuzemsko navíc vykazuje nejmenší rozdíl mezi mírou ohrožení občanů a migrantů. Větší riziko je přitom u unijních občanů než migrantů ze zemí vně osmadvacítky. Evropský trend je přitom naprosto opačný, ukazují údaje statistického úřadu Eurostat.

Konkrétně je podle dat v Česku ohroženo chudobou zhruba 14 procent občanů a jen necelých 18 procent cizinců z třetích zemí. Obě skupiny tak dělí méně než čtyři procentní body, což je výrazně nejméně z celé osmadvacítky. Za tuzemskem následuje až Malta s rozdílem třinácti procentních bodů. V případě občanů Evropské unie hrozí chudoba a sociální vyloučení zhruba jedné čtvrtině. To je ale i tak méně než unijní průměr, který dosahuje třiceti procent.

Rozdíly v ohrožení chudobou v EU mezi domácím obyvatelstvem a cizinciRozdíly mezi příjmy obyvatel členských států Evropské unie a cizincůRozdíly mezi příjmy obyvatel členských států Evropské unie a cizinců | EurostatŽlutě jsou označeny rozdíly mezi občany a cizinci z EU, modře mezi občany a cizinci mimo EU; Zdroj: Eurostat

Podle migračních odborníků za tím stojí například vysoké minimální limity příjmu cizinců pro udělené povolení k pobytu a obecně striktní legislativa v přístupu na pracovní trh. Naopak v posledních letech výrazně vzrostl počet migrantů z chudších zemí EU jako například Rumunsko nebo Bulharsko.

Zatímco počet nízce kvalifikovaných migrantů ze třetích zemí klesl ze 70 tisíc v roce 2008 na předloňských 24 tisíc. Občanů EU naopak přibylo z 24 na padesát tisíc. Celkově loni ministerstvo práce evidovalo zhruba 300 tisíc zahraničních pracovníků. V Česku žije zhruba 460 tisíc lidí se zahraničním původem.