Členové ČSSD odhlasovali vstup do vlády s Babišem. Hamáček: Odteď ve straně končí spory

ČSSD rozhodla, do vlády půjde. Pro bylo 58 % členů strany.

ČSSD rozhodla, do vlády půjde. Pro bylo 58 % členů strany. Zdroj: Blesk / Robert Klejch

Schůzka zástupců ČSSD (zleva JIŘÍ ZIMOLA, JAN CHVOJKA, JAN HAMÁČEK, JANA FIALOVÁ, politička, MARTIN NETOLICKÝ, politik)
Vedení ČSSD si připíjí po stranickém sjezdu. Stmelí stranu i referendum?
Jan Hamáček (ČSSD) v rozhovoru pro Blesk
Jan Hamáček (ČSSD) v rozhovoru pro Blesk
5
Fotogalerie

Sociální demokraté se rozhodli pro vstup do vlády s hnutím ANO pod vedením premiéra Andreje Babiše. V pátek to řekl šéf ČSSD Jan Hamáček, který tak oznámil výsledek měsíc trvajícího vnitrostranického referenda. Menšinovou vládu by měli podpořit komunisté, o jejichž programových požadavcích se bude ještě jednat.

Pro vstup do vlády se rozhodlo 58,53 procenta straníků, proti bylo 40,2 procenta. Referenda se účastnilo 64,67 procent členů sociální demokracie, což je 11 404 lidí. "Pokládám to za vysoké číslo a potvrzuje to, že nechat rozhodnout členy byl správný krok," pochvaloval si Hamáček, členská základna ČSSD jinak tvoří přes sedmnáct tisíc lidí.

"Odteď končí diskuze o tom, zda je pro ČSSD lepší být ve vládě, nebo v opozici, protože členové rozhodli. V sociální demokracii skončí spory a musíme pracovat na vytvoření stabilní vlády," řekl Hamáček, který se má již v sobotu setkat s premiérem Andrejem Babišem.

Hamáček zopakoval, že ČSSD trvá na europoslanci Miroslavu Pochem jako kandidátovi na ministra zahraničí. Prezident Miloš Zeman ale již několikrát řekl, že je pro něj Poche nepřijatelný. Babiš představí všechny kandidáty na ministry prezidentovi v neděli.

Nejvíce příznivců vlády s hnutím ANO bylo na Vysočině, Středočeském kraji a Praze, kde se pro vládu vyslovilo více než sedmdesát procent hlasujících členů. Nejvíce odpůrců bylo naopak v Plzeňském a Ústeckém kraji, kde se pro spolupráci s Babišem vyslovilo 38 procent, respektive 36 procent, členů.

Kritici společné vlády, mezi které patří i senátorský klub ČSSD, již uvedli, že budou výsledek referenda respektovat. "Naštěstí my o důvěře hlasovat nebudeme. My budeme hlasovat o dobrých zákonech tak jako dosud kladně, ale když přijdou špatné zákony, tak budeme proti," řekl šéf senátorů Petr Vícha.

Podobně se vyjádřil i místopředseda strany Roman Onderka, který byl proti koaliční spolupráci a "jeho" Jihomoravský kraj se také proti vládě vyslovil. "Jsem ale bytostný demokrat a budu respektovat rozhodnutí členské základny," řekl Onderka.

Podívejte se na oznámení výsledků referenda:

Komunisté jsou připraveni koaliční vládu tolerovat, pokud bude do programového prohlášení zahrnuto sedm komunistických požadavků, uvedl v pátek předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté chtějí spolu s ANO s ČSSD uzavřít toleranční patent, který má jednorázově zajistit podporu pro vznik menšinové vlády.

ČSSD se podle zástupců KDU-ČSL rozhodla v rozporu se svými vlastními usneseními. "Bohumínské usnesení odmítlo spolupráci s KSČM jako nepřípustnou. Těsný výsledek referenda ukazuje, že pro mnoho členů sociální demokracie není tento závazek přežitek. Totéž platí o účasti trestně stíhané osoby ve vládě. V únoru tohoto roku sjezd ČSSD přijal usnesení, že sociální demokraté nevstoupí s trestně stíhanou osobou do vlády," uvedli lidovci v prohlášení.

Sociální demokracie se podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila rozhodla zopakovat si svazek s hnutím ANO, tentokrát v roli juniorního partnera. "K tomu komunisté s Okamurou, kdykoli bude potřeba. Čeká nás tak vláda represí, byrokracie a rozhazování peněz namísto investic," uvedl.