ČNB tentokrát bez překvapení, kurz i sazby zůstaly

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Euro Tomas Novak

Dnešní zasedání bankovní rady ČNB bylo oproti předchozím jednáním zcela nezajímavé. Hlavní úrokovou sazbu centrální banka ponechala na úrovni 0,05 procenta. Zároveň oznámila, že nic nemění na současné politice udržování měnového kurzu nad hladinou 27 korun za euro.

„Vzhledem k tomu, že na minulém zasedání došlo k rozhodnutí o intervencích, tak by cokoliv jiného než vyčkávání ČNB na další vývoj dnes nedávalo valný smysl,“ konstatoval hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

To potvrdil i Michal Kozub z Home Creditu. Podle něj už na sazbách momentálně není co změnit, protože jsou na svém minimu, tedy na technické nule. Zároveň intervence proti koruně probíhají, čímž se vyčerpaly všechny hlavní nástroje, které jsou v současnosti použitelné.

„Bance nyní nezbývá nic jiného, než čekat na první výsledky intervencí. Podle nich pak může upravovat dílčí nastavení, jako je cílový kurz koruny,“ vysvětlil Kozub.

Guvernér ČNB Miroslav Singer potvrdil, že banka bude držet v rámci devizových intervencí kurz koruny poblíž hranice 27 za euro přinejmenším do počátku roku 2015. „Jinými slovy ten závazek je dlouhodobý a platí, dokud bude trvat riziko podstřelování inflačního cíle na úrovni dvou procent,“ uvedl Singer.

Vývoj kurzu koruny vůči euru za posledních šest měsíců:Graf 17. 12. 2013.Graf 17. 12. 2013. | vagaday@mf.cz

Česká koruna pokračuje ve svém oslabujícím trendu a dnes dosáhla na kurz 27,64 za euro. Podle Michala Brožky se inflace na začátku roku přiblíží velmi blízko nule a v tomto prostředí se těžko budou hledat argumenty pro rychlý obrat na koruně.

„Nicméně další slábnutí koruny znamená rostoucí šanci na relativně rychlé dosažení inflačního cíle v průběhu příštího roku,“ doplnil analytik.

Podle Kozuba je zatím ještě předčasné vyhodnocovat efekt intervencí, přesto výsledek u cen výrobců ukazuje první dopady.

„Uvidíme, s jakou rychlostí se budou vyšší náklady přelévat do cen. Kvůli vánoční sezóně ale očekávám dopady na spotřebitele až v lednu. S tím ale předpokládám negativní dopad na spotřebitelskou poptávku, která se vyčerpá v prosinci a leden tak bude výrazně slabší meziročně i meziměsíčně,“ uzavřel analytik Home Creditu.

Podle guvernéra Singera by intervence měly pomoci k rychlejšímu růstu ekonomiky příští rok a zvýšit HDP zhruba o 60 až 70 miliard korun. Rovněž mají napomoci k vytvoření zhruba 35 tisíc pracovních míst.