Co ukázala chřipková epidemie? Češi v očkování zaostávají za Evropou

Zdroj: ČTK

Chřipka je časté virové onemocnění, které postihuje každý rok mezi 5 a 15 % obyvatel Evropy. V regionu Evropy se zpravidla objevuje ve 48. týdnu, tedy začátkem prosince a odeznívá mezi 16. a 18. týdnem následujícího roku (tedy ve druhé polovině dubna).

Většina onemocnění má sice lehčí průběh, ale postihne-li chřipka jedince s oslabeným imunitním systémem, zejména malé děti, starší osoby, těhotné ženy či chronicky nemocné, může končit i smrtí. Podle ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí) umírá každý rok v zemích EU a Evropského hospodářského prostoru mezi 15 a 70 tisíci lidí na komplikace spojené s chřipkovým onemocněním.

V České republice letos počet nemocných chřipkou dosáhl úrovně epidemie na začátku února. Na 100 tisíc lidí připadlo 2. února 2018, kdy byla epidemie vyhlášena, přesně 1722 nemocných, o týden později pak už 1890 nemocných. O epidemii přitom mluvíme už při 1600 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Skutečná čísla přitom zpravidla bývají vyšší - čísla hlásí krajským hygienikům lékaři a ne každý, koho chřipka sklátí, si k doktorovi dojde. V loňském roce nastoupila epidemie dříve, největší množství onemocnění se vyskytlo od začátku ledna do poloviny února, přes 300 lidí bylo v souvislosti s chřipkou hospitalizováno a 108 jich zemřelo. V letošním roce bylo (do 23. února) hospitalizováno sto devadesát devět lidí, padesát z nich zemřelo.

Očkování je jen jednou z forem prevence

Pokud se zaměříme na prevenci, těmi úplně nejzákladnějšími radami jsou samozřejmě dodržování životosprávy, dostatek pohybu, spánku, vyhýbání se stresu a dostatečný příjem vitamínů. V době epidemie je pak - pokud je to možné - vhodné vyhýbat se místům s vyšší koncentrací lidí. Virus totiž může přežít v prostředí až několik dní a je možné se nakazit i kontaktem s kontaminovanými předměty. Na řadu často přicházejí hlavně v dobách zvýšeného výskytu chřipky doplňky stravy, vitamíny, probiotika nebo stále populárnější nootropika.

ČTK

Nootropika jsou čistě přírodní látky známé především pro svoji schopnost stimulovat mozkovou činnost a pozitivně ovlivňovat lidskou psychiku. Kromě toho, že řada produktů může snižovat stres a už tímto přispívat k vyšší imunitě, existují i přípravky určené primárně pro posílení imunity, třeba před vypuknutím nebo v průběhu chřipkové epidemie. Mezi ně patří třeba Mentis Krill s obsahem unikátního krillového oleje, který díky omega-3 nenasyceným mastným kyselinám pomáhá předcházet řadě závažných onemocnění,” vysvětluje Tomáš Mysliveček, jeden ze zakladatelů českého výrobce nootropik Mentis Lab.

ČTK

 

„Řada lidí musí navíc očkování odmítnout nikoli z přesvědčení, ale z jiných zdravotních důvodů. Nedoporučuje se například ženám v prvním trimestru, některým z jeho typů se musí vyhnout lidé alergičtí na vaječnou bílkovinu nebo antibiotikum neomycin. Stejně tak nemohou očkování absolvovat pacienti s poruchami imunity. Právě pro ně jsou přípravky obsahující krillový olej vhodnou prevencí i proto, že u nich na rozdíl od rybího tuku není potřeba sledovat maximální denní dávku,” dodává Mysliveček.