ČSSD chce postavit hráz firemním výnosům tekoucím pryč z Česka

koruna, měna

koruna, měna Zdroj: ctk

koruna, peníze, dluhy
peníze, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Myšlenka, kterou představil šéf poradců předsedy vlády Vladimír Špidla, vychází z faktu, že odliv zisků firem působících v Česku je nejméně dvakrát, a v některých oborech až čtyřikrát vyšší, než by odpovídalo ekonomickým podmínkám. 

Nejvýraznější je odliv kapitálu z energetických a vodárenských společností. „Problém není v samotném odlivu kapitálu, ale právě v tom, že je čtyřikrát vyšší, než je obvyklé,“ zdůrazňuje šéf poradců.

Součástí nového modelu ekonomiky by proto měla být efektivnější regulace některých odvětví, omezení účetní a daňové optimalizace nebo harmonizace daňového základu na úrovni EU.

V úvahu připadá i zavedení sektorových daní. Z obsáhlé analýzy dat zpracované vládními experty plyne, že odliv výnosů firem z České republiky a ze zemí střední a východní Evropy od roku 2005 převyšuje příliv nových zahraničních investic a reinvestic.

Právě to může být pro vývoj ekonomiky rizikové. Kromě energetiky a vodárenství je odliv výnosů výrazný rovněž ve finančním sektoru. Na rozdíl od prvně jmenovaných oborů ale pro finančnictví platí, že velký je i objem zpětně investovaného zisku.

Obdobné je to v automobilovém průmyslu. „To ukazuje, že ty firmy to tady myslí vážně,“ konstatuje Špidla. Zároveň upozorňuje na fakt, že odliv kapitálu z České republiky je větší než součet přílivu investic a peněz z kohezních fondů EU. V mezinárodním srovnání má podle vládní studie Česko třetí nejvyšší deficit výnosů v poměru k HDP, a to 7,7 procenta.

Větší deficit podle údajů z roku 2015 mají jen Irsko a Lucembursko. Tyto státy se ovšem vyznačují specifickou strukturou ekonomiky s velkým podílem finančních institucí a nízkými daněmi, díky kterým si je za sídlo volí nadnárodní firmy. Přebytek naopak vykazují země jako Německo, Finsko nebo Francie.

Analýza obsáhlých dat dále ukázala, že prakticky celý růst české ekonomiky od roku 2005 je dán expanzí zahraničního sektoru. Objem ekonomiky v domácím vlastnictví v reálných hodnotách od roku 1995 nezaznamenal prakticky žádný růst. Objem aktiv v zahraničním vlastnictví ve stejném období vzrostl sedmkrát.