ČSSD chce předčasné volby letos na podzim

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Opoziční ČSSD by chtěla kvůli vládním reformám vyvolat předčasné volby do sněmovny. Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky by mohly být už letos na podzim, kdy si lidé půjdou vybírat krajské zastupitele a třetinu senátorů. Sobotka to dnes uvedl v Senátu při předání petice "Proti nespravedlivé důchodové reformě a za odchod vlády Petra Nečase".

„Jako sociální demokraté využijeme všech možností, abychom zkrátili mandát Nečasovy vlády. Pokud zde bude příležitost k tomu, abychom dosáhli vyvolání nových voleb v dřívějším termínu než v roce 2014, v každém případě sociální demokracie toto bude podporovat,“ uvedl Sobotka. Šanci vidí v rozmíškách stran vládní koalice a v její destabilizaci. Koalice má ve sněmovně pohodlnou většinu, změnit by to mohl odchod některé vládních stran.

Při úterním předání petice ve sněmovně Sobotka uvedl, že jeho strana zatím hlasování v dolní komoře o vyslovení nedůvěry vládě nechystá. S dosavadními pokusy svrhnout Nečasův tým neuspěla.

Proti reformám už ČSSD podala stížnost k Ústavnímu soudu. Podle Sobotky v blízké době předloží novelu, kterou navrhne vrátit učebnice, knihy, tiskoviny a pomůcky pro zdravotně postižené zpět do snížené sazby DPH.

Sobotka také uvedl, že jeho strana podpoří protesty vysokých škol a jejich studentů proti vysokoškolské reformě, kterou chystá ministr školství Josef Dobeš (VV). Například návrh na zavedení školného označil Sobotka za škodlivou bariéru v přístupu ke vzdělání. Negativně to prý pocítí i vysoké školy, jimž vláda sníží příspěvky. ČSSD proto chystá vlastní návrh reformy. Předseda Senátu Milan Štěch zkritizoval i Dobešovu reorganizaci regionálního školství, která podle něj zavádí jen zmatky a nestabilitu.

Petici, která byla spolu s obstrukcemi ve sněmovně součástí odporu proti vládním reformám, sociální demokraté spustili 1. listopadu a symbolicky ji ukončili 17. listopadu v Den boje za svobodu a demokracii. Podepsalo ji 90.782 lidí, což z ní podle Štěcha učinilo nejpodporovanější petici dodanou Senátu. Například petici proti americké radarové základně, která měla stát v Brdech, podepsalo přes 180 tisíc lidí.

Horní komora témata protivládní petice projedná na veřejném slyšení a také na své schůzi „během nadcházejících týdnů“, dodal Štěch. Veřejné slyšení chystá k petici i sněmovní petiční výbor. ČSSD už slíbila, že po návratu k vládní moci, bude chtít odstranit nejtvrdší dopady reforem, například poplatky ve zdravotnictví nebo změny v důchodovém systému.