ČSSD navrhla do vlády i Zemanova člověka, tvrdí opozice

Miloš Zeman na sjezdu KSČM v Nymburku (21. 4. 2018)

Miloš Zeman na sjezdu KSČM v Nymburku (21. 4. 2018) Zdroj: ČTK

Sociální demokracie navrhla do případné vlády s hnutím ANO i kandidáta prezidenta Miloše Zemana, poukazují shodně předsedové ODS a STAN Petr Fiala a Petr Gazdík v narážce na Miroslava Tomana. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se podivil nad tím, že mezi nominanty není žena. Za absolutní výsměch voličům ČSSD označil předseda Pirátů Ivan Bartoš nominaci Miroslava Pocheho.

Nominace dnes schválilo předsednictvo sociální demokracie. Na ministra vnitra navrhlo předsedu Jana Hamáčka, zahraničí Pocheho, práce a sociálních věcí Petra Krčála, zemědělství Tomana a kultury Antonína Staňka.

"Jestli to správně chápu, bude mít ČSSD ve vládě tři ministry, s sebou přivede jednoho Zemanova ministra, za to jim 'na oplátku' Zeman vetuje jejich kandidáta na ministra zahraničí. Pojistky žádné, ANO si navíc podrží koalici s SPD. To je teda 'deal' (obchod)," komentoval nominace Fiala na twitteru.

Bartoš pokládá za zjevné, že nominací Pocheho si vedení sociální demokracie "kupuje" podporu pražské stranické organizace. "Jinak by totiž nemohl na post ministra zahraničí být jmenován trafikant s takto kontroverzní minulostí," napsal. Po zveřejnění nominantů má Bartoš pochyby "vůbec o úmyslu sociálních demokratů udržet se do budoucna ve Sněmovně".

Kalousek ani Gazdík jména nehodnotili. "To je autonomní rozhodnutí sociální demokracie pro nominaci do vlády, která nemůže mít naši důvěru, pokud vznikne. Je s podivem, že strana, která tolik zdůrazňuje účast žen v politice, a má dokonce kvóty, nominuje výhradně muže," řekl Kalousek.

Rovněž podle Gazdíka je věcí každé strany, které lidi do vlády zvolí. "Někteří z nich evidentně nemají s ČSSD příliš mnoho společného a spíše jsou nominanti Hradu než sociální demokracie," poukázal na Tomana, jenž byl ministrem v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, kterou Zeman jmenoval po pádu kabinetu Petra Nečase (ODS).

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek soudí, že na jménech nezáleží. "Pro KDU-ČSL je nepřijatelné, aby Českou republiku reprezentovala vláda, která bude závislá na hlasech radikální levice, tedy komunistů, strany, která se neoprostila od minulosti a má ve svých řadách stalinisty," řekl ČTK. Existuje podle Bělobrádka mnoho jiných vládních variant - bez vlivu KSČM i SPD Tomia Okamury, které nebyly vyčerpány.

Původně se objevovaly zprávy o tom, že by ČSSD mohla do připravovaného kabinetu s ANO a podporou komunistů vyslat i ženy. Uvažovalo se o tom, že sociální demokraté budou mít ve vládní sestavě ministryně práce a kultury.

Česko dlouhodobě sklízí kritiku mezinárodních institucí i domácích organizací za nízké zastoupení žen v politice a na rozhodování. Upozorňuje na to výbor OSN pro odstranění diskriminace žen či Světové ekonomické fórum (WEF), podle jehož poslední zprávy skončila ČR ve srovnání 144 států na 88. místě. V žebříčku loni poklesla o sedm příček. V nynější patnáctičlenné vládě v demisi jsou čtyři ženy.