ČSSD se chce u soudu napadnout všech 14 reformních zákonů

ČSSD

ČSSD

Sociální demokracie podá do konce týdne stížnost k Ústavnímu soudu - ohradí se proti všem 14 reformním zákonům, jejichž projednání v listopadu bojkotovala ve sněmovně několikadenními obstrukcemi. Uvedl to server Týden.cz.

Jde například o důchodovou, zdravotní a sociální reformu i zvýšení DPH, píše web. Opozici se nelíbí, že projednávání jednotlivých zákonů bylo v dolní komoře sloučeno, poslanci prý nedostali dostatečný prostor se vyjádřit. Konkrétně sociální demokraté napadnou i novou povinnost nezaměstnaných vykonávat po dvou měsících na podpoře veřejnou službu, dodává Týden.cz.

Stížnost podá podle serveru skupina poslanců v čele s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. „Už to jen finalizuji a dělám drobné úpravy,“ cituje web stranického právníka Radovana Suchánka. Odborník na ústavní právo Jan Kysela si ale podle Týdne.cz nemyslí, že sloučením rozpravy automaticky byla porušena ústava. Kritiku ČSSD již dříve odmítli i politici z vládní koalice, kteří reformu i způsob jejího projednání prosadili.

ČSSD: Povinnost veřejné služby pro nezaměstnané zavání šikanou

Další část ústavní stížnosti ČSSD se bude podle serveru zabývat obsahem dvou konkrétních opatření, která sociální demokracie kritizuje - nucené přeregistrace zdravotnických zařízení a povinnosti pro nezaměstnané vykonávat veřejnou službu.

„První opatření je zbytečným obtěžováním až šikanou ze strany veřejné moci a zásahem do nabytých práv, a tedy do právní jistoty. Povinnost vykonávat veřejnou službu zase porušuje právo na zaopatření v nezaměstnanosti, a je tedy proti Listině i mezinárodním smlouvám,“ řekl Týdnu.cz právník ČSSD. Ministr práce a sociálních věcí a autor reformy Jaromír Drábek ale tuto argumentaci odmítá. „Jsem přesvědčen, že úprava veřejné služby je v souladu s ústavním pořádkem naší země,“ cituje server.

Ústavní soud již dříve obdržel návrh poslanců ČSSD na zrušení několika klíčových ustanovení první části zdravotnické reformy. Sociální demokraté konkrétně napadli zákon o veřejném zdravotním pojištění, který rozdělil péči na základ a nadstandard. Kritizují také zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun.