ČSÚ: Loňský rok znamenal pro českou ekonomiku obrat k růstu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus via Flickr

Příjmy domácností loni stouply o 2,1 procenta, zatímco v letech 2011 až 2013 celkově o 5,2 procenta klesly. Zároveň loni rekordně stouply firemní zisky a růst spotřeby domácností byl nejvyšší za posledních šest let. Celkově ekonomika po dvou letech poklesu stoupla o dvě procenta a byla třináctou nejrychleji rostoucí ekonomikou v EU. Loňský rok tak byl pro ekonomiku rokem obratu, informovali představitelé Českého statistického úřadu.

Nárůst disponibilních příjmů domácností loni činil 53,3 miliardy korun, přičemž 50 miliard z toho jde na vrub vyplácených mezd a platů. Jejich výše loni stoupla na 1319,8 miliardy korun.

Rekordní byl loni podle údajů ČSÚ nárůst firemních zisků. Hrubý provozní přebytek stoupl o 143 miliard korun na 1218 miliardy korun. „Nahromaděné zisky používaly firmy k investování bez nutnosti brát si ve větší míře úvěry,“ uvedla analytička ČSÚ Drahomíra Dubská. Navíc podnikům, především exportérům, pomohlo i oslabení koruny Českou národní bankou v listopadu 2013.

Nahromaděné zisky používaly firmy k investování bez nutnosti brát si ve větší míře úvěry

Statistici také upozornili, že životní úroveň v Česku se v letech 2012 a 2013 ve srovnání se zeměmi EU i eurozóny nezměnila. „Eurostat provedl revize, a není tak pravda, co jsme prezentovali před rokem, že ekonomika ve vztahu k EU diverguje,“ uvedla Dubská. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly tak v letech 2012 a 2013 činil 82 procent průměru zemí EU a 76,6 procenta průměru zemí eurozóny.

Nejrychleji rostoucí ekonomikou v EU loni bylo Irsko s 4,8 procentním růstem. Následovalo Maďarsko (3,6 procenta) a Malta (3,5 procenta). Naopak pokles zaznamenalo loni Chorvatsko, Kypr, Itálie a Finsko. Ekonomika celé EU stoupla loni o 1,3 procenta a eurozóny o 0,9 procenta. Spojené státy vykázaly 2,4procentní růst. „Znovuobnovený hospodářský růst se zdá být spolehlivý. Ani krize a recese patrné v průběhu posledních šesti let nevychýlily zatím ekonomiku ČR z rovnováhy významnějším způsobem,“ uvedla Dubská.

Graphical visualization of Czech Republic GDP Annual Growth Rate