Čunek: Konkurzní správce odmítá platit soudní výlohy klientů H-Systemu

Jiří Čunek (KDU-ČSL) - senátor

Jiří Čunek (KDU-ČSL) - senátor Zdroj: E15

Konkurzní správce Josef Monsport podle senátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL) odmítá od loňského června splnit pravomocné rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, podle něhož má zaplatit soudní výlohy poškozeným klientům H-Systemu ve výši 460 tisíc korun. Monsport to zdůvodnil tím, že si výrok odporuje s odůvodněním soudů, které se tím zabývaly.

„Soudy ve výroku říkají, že se za prohraný soudní spor má zaplatit žalovanému, což je SBD Svatopluk, a z odůvodnění plyne, že částka zahrnuje i nároky vedlejších účastníků, což jsou rodiny, o jejichž bydlení šlo,“ sdělil Monsport.

Poukázal ale i na nárok konkurzního správce vůči SBD Svatopluk. „I my sami máme proti SBD Svatopluk nárok z titulu jiných prohraných sporů na jejich straně,“ uvedl. Jde podle něj hlavně o to, že obyvatelé bez úhrady užívají pozemky, které jsou zapsané do konkurzní podstaty.

Senátor Čunek připustil, že Monsport proti verdiktu vrchního soudu, který zamítl vystěhování 56 rodin klientů společnosti z jejich domovů v Horoměřicích u Prahy, podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Toto dovolání ale nemá odkladný účinek, uvedl Čunek.

Prodej pod cenou

Konkurzní správce se podle senátora „naprosto neadekvátně“ chová vůči pravomocnému rozhodnutí soudu a vůči klientům H-Systemu vystupuje arogantně. Dál trvá na jejich vystěhování z jejich domů, které si dostavěli z vlastních peněz, nemovitosti chce prodat i s jejich obyvateli. Čunek v této souvislosti poukázal na Monsportovo působení před rokem 1989, kdy se jako komunistický prokurátor podílel na pronásledování členů Jazzové sekce.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, stihla dokončit jen 34 rodinných domů.

V kauze stavební firmy H-Systemu přišlo minimálně 1095 zájemců o byt či dům o více než 980 milionů korun. Její zakladatel Petr Smetka byl odsouzen k 12 letům vězení. Konkurzního správce podezírají poškození klienti i Čunek z toho, že majetek společnosti prodává pod cenou.

Jako příklad uvedl Čunek prodej domu ve Velkých Přílepech, do kterého Jaroslav Sýkora investoval přes sedm milionů korun. Dům byl Monsportem prodán i s pozemkem za 1,5 milionu korun společnosti CIB Property, která jej loni v září nabídla k prodeji za 6,2 milionu korun bez jakéhokoli zhodnocení. Čunek kvůli tomu chystá na Monsporta žalobu kvůli poškození Sýkory.